Annons
Insändare

"Oerhört deprimerande att omges av hus som lämnats”

Skribenten bor på Östra Stranden och vill veta vad som kommer att hända med grannarnas hus efter att kommunen löst ut dem med anledning av den planerade ringvägen.
Publicerad 26 juli 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Boende på Östra Stranden oroar sig för vad som ska hända med grannhusen när de lämnas.
Boende på Östra Stranden oroar sig för vad som ska hända med grannhusen när de lämnas.Foto: Tomas Nyberg

Som boende på Östra Stranden sedan drygt 30 år förstår ni säkert den oro som jag och många med mig delar efter beslutet i kommunfullmäktige om en östlig hamntillfart med en dragning öster om och parallellt med järnvägen.

Jag flyttade tillbaka till min hemstad när jag och min make fick möjlighet att köpa ett hus på Östra Stranden i Trelleborg 1987, den del av staden jag gillat sedan barnsben. Vi fick fantastiska grannar, såväl nyinflyttade som gamla ”österbor.” När familjen utökades valde vi att bygga ut i stället för att flytta, så att våra barn skulle kunna ta del av allt det fina som Östra Stranden kunde erbjuda i form av närhet till havet och badstrand, härliga promenadstråk och naturliga lekplatser. En miljö som jag vill att kommande generationer också ska få tillgång till men som nu hotas av den planerade hamntillfarten.

Annons

Vi vill bo kvar i vårt hus på Östra Stranden. Det har varit många kvalfyllda nätter innan vi bestämde oss för att stanna trots beslutet. Vi och flera med oss, kommer att hamna nära den tungt trafikerade väg som enligt planen ska gå runt centrum, genom Nyhemsparken och ansluta till hamnen.

Nu bearbetas åtta av våra grannar, som fått ”erbjudande” av kommunen att lösa in sina hus. En del kommer sannolikt att sälja till kommunen för vad är alternativet, att vänta in en expropriering ? Mycket ovisst. Förstår att man antar erbjudandet som mer kan liknas vid utpressning. Jag vet också de husägare som vägrar sälja och där kommunen, om vägen blir en realitet, kommer att få stora svårigheter att driva det till en expropriering.

I natt hade jag ännu en mardröm, att husen som sålts invaderades av råttor och förföll så att ingen ville bo där. Inte heller nyanlända. Så oerhört deprimerande att omges av hus som lämnats i väntan på rivning. Tilläggas ska att jag är mycket  besviken på kommunens agerande i ringvägs- och hamntillfartsfrågan, som enligt min mening skötts mycket oprofessionellt från dag ett. Vi som följt processen vet hur hamnen och med den dåvarande chefen i spetsen, självsvåldigt agerade och beslutade om utfyllnad i öster och förlängning av piren utan att vi kommuninvånare kunde komma med våra synpunkter.

Nu äntligen ska Trafikverket tillsammans med kommunen titta på hur man kan förbättra/förändra den västliga infarten . Det har vi väntat länge på. Tidigare utredningar har enligt min mening inte skett förutsättningslöst, med ett öppet öster/väster alternativ i fokus. Det hade varit bättre och ärligare om kommunen kört med öppna kort från början, det vill säga sagt som det var, att det planerades för en östlig hamntillfart. Så hade vi dessutom minskat kostnaderna för konsultarvodet.

Nu vill jag veta hur planerna för de hus som löses in ser ut. Vad händer med husen när de lämnas?  Om det inte blir någon väg, vad händer då? Om vi skulle vilja sälja som hamnar nära och marknadsvärdet på huset sjunkit på grund av vägen. Kan vi få rätt till ersättning av kommunen? Vi och flera med oss, kommer givetvis att kämpa ”to the bitter end” men vill veta vad som gäller.

P.S. Allt stöd till Mellanköpingeborna!

KYA

Annons
Annons
Annons
Annons