Annons
Insändare

Obegripligt att våra kommunpolitiker stödjer sänkt hastighet på väg 108

Ytterligare ett lågvattenmärke har nåtts. Hade jag velat ha en miljöpartistisk politik i Trelleborg så hade jag röstat på Miljöpartiet. Det gjorde jag inte och det gjorde nästan inga andra trelleborgare heller så de åkte ur kommunfullmäktige.
Publicerad 23 oktober 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har pendlat på väg 108 i 20 år och ser ingen anledning till sänkt hastighet.
Skribenten har pendlat på väg 108 i 20 år och ser ingen anledning till sänkt hastighet.Foto: Tomas Nyberg

Då plockar Moderaterna och deras allierade upp stafettpinnen och fortsätter ta beslut i sann miljöpartistisk anda som i princip inga trelleborgare har efterfrågat och i synnerhet inte vi som röstade på Moderaterna i förra valet, ja jag röstade på Moderaterna i kommunalvalet men det misstaget kommer jag inte göra i nästa val.

Den här gången gäller det sänkt hastighet på väg 108 mellan Trelleborg och Klörupsrondellen. Jag har pendlat på den vägen i 20 år och kört sträckan ungefär 8 000 gånger under den tiden. Jag har sett två olyckor, båda i Vemmerlövskorset, en före och en efter ombyggnaden av korsningen 2010. Trots att korsningen varit olycksdrabbad så har inte hastigheten sänkts där. Varför inte sänka till 70 km vid den korsningen i stället för att sänka från 90 till 80 på hela sträckan? Vägen är dessutom försedd med fartkameror.

Annons

Trafikverkets säger på sin hemsida ”Väg 108 går mellan Trelleborg och Kävlinge i Skåne län. Sträckan går genom de stora tätorterna Lund, Staffanstorp, Svedala och Trelleborg. För arbetspendling och transporter är orterna Lund och Trelleborg viktiga, här går bland annat trafik till och från både Sturups flygplats och hamnen i Trelleborg.”

Samtidigt vill Trafikverket sänkta hastigheten för att göra pendling mindre attraktivt (som att man pendlar för att man tycker det är kul) vilket är motsägelsefullt.

Hur våra kommunpolitiker kan stödja detta är för mig obegripligt. Det är enbart positivt att folk som jobbar i andra kommuner väljer att bosätta sig i Trelleborg och betala skatt i vår kommun. Om pendling blir för dyrt eller tar för lång tid så kommer de personerna att bli tvungna att flytta närmare sina jobb. Det kommer inte att innebära att företagen de arbetar på flyttar till Trelleborg. Mindre skatteintäkter alltså, och det röstar våra styrande partier ja till. Man tar sig för pannan.

”Mindre skatteintäkter alltså, och det röstar våra styrande partier ja till. Man tar sig för pannan.”
Irriterad pendlare

En tanke som dyker upp är att Moderaterna och deras allierade stödjer Trafikverkets förslag till sänkt hastighet på väg 108 för att man tror att det skall göra Trafikverkets mer välvilligt inställda till andra infrastrukturprojekt i Trelleborgs kommun. Men inte kan det väl vara på det viset?

Med vänlig hälsning,

Irriterad pendlare

Annons
Annons
Annons
Annons