Annons
Insändare

Nytt förtroende – knappast!

Insändare • Publicerad 26 juli 2013
Trelleborgs största tillgångar, havet och dess stränder, tas inte tillvara, menar skribenten, och uppmanar de lokala politikerna att snegla på Ystad, Vellinge, Helsingborg och Landskrona. Arkivbild: Tomas Nyberg
Trelleborgs största tillgångar, havet och dess stränder, tas inte tillvara, menar skribenten, och uppmanar de lokala politikerna att snegla på Ystad, Vellinge, Helsingborg och Landskrona. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

De styrande politikerna i Trelleborg saknar bostadsförsörjningsansvar för de som redan bor här och för de som vill flytta hit. Under de sju åren som Bingsgård styrt har man inte sett några byggkranar i Trelleborg. Man har slutat bygga bostäder. Förr var byggandet motorn i ekonomin.

Betygen i skolorna är dalande och den generella utbildningsnivån är lägre i Trelleborg än i andra jämförbara kommuner i sydvästra Skåne. Här finns inga jobb och ungdomsarbetslösheten är också högre. Det borde ordnats minst 500 sommarjobb. Kostnaden för detta hade varit mindre än de avgångsvederlag, som betalas till vissa tjänstemän. Vad kostar det inte i andra ändan, om 500 ungdomar lever rövare en sommar? Nu sitter en hel del av dem, som nyligen tog studenten, i Stadsparken, och dricker. Steget från arbetslöshet till kriminalitet är inte långt.

Annons

Staden håller på att förslummas. Renhållning, skötsel av grönområden, och parker är under all kritik. Ingen kritik till de få parkarbetare som är kvar. De har en omöjlig uppgift.

Tidigare års blomsterutsmyckningar saknas. Samma sak, beträffande Trelleborgs största tillgångar, nämligen havet och dess stränder. Har ni styrande politiker helt tappat förståndet? Titta på Ystad! Titta på Vellinge, Helsingborg och Landskrona! De kan. All tång i Östersjön finns ju bara i Trelleborg och Hörte. Inget positivt görs för stadens skattebetalare.

Den nya lokalvägen från rondellen på Hedvägen till väg 108, som Skanska byggde. Där planterades träd i januari månad, - närmare bestämt 143 stycken. Samtliga är döda. Har ni påtalat detta för Skanska?

Dessutom är det fortfarande svarta plastsäckar över skyltarna, som visar hur fort man får köra.

Inte långt från rondellerna på väg 108 ligger en lada och boningshus, som borde ha rivits för fem år sedan. Tak och vindsbjälklag håller på att störta in, fönster saknas, dessutom har det varit tillhåll för vissa element. Man kan gott säga att det symboliserar det politiska styret i Trelleborg eller femklöverns uppkavlade ärmar. Har de inte varit uppkavlade på sju år, - då är det nog lite sent att kavla upp dem nu. Tro inte att det politiska förtroendet ökar när folk ser detta monument.

Näringslivsklimatet är heller inte bra. Allt för många företag lämnar staden. Många går i konkurs.

Skattemedel har slösats på tomma byggnader och lokaler. Kan nämna Köpingeskolan, som eldats sedan 2006 och som står och förfaller. Hälften av fönstren är förspikade. Av resterande fönster är mer än hälften sönderslagna. Samma med gamla museibyggnaden, Centralskolan och ”fattighuset”. Staden är full av tomma lokaler. Ändå vill de styrande bygga en sessionssal på rådhusets baksida för cirka 75 miljoner. Man byggde också järnväg till Kockums för cirka 9 miljoner, - men till ingen nytta. Man skall alltid vara försiktig med medborgarnas skattepengar.

Man kan undra vad det är för tekniska experter som kommunen har. Jag tänker på biblioteket. Först renoverar man invändigt 2012. 2013 river man av yttertaket och lägger ny papp, läkt och takpannor.

En byggare hade så klart börjat med taket. Man börjar alltid med tätt hus. Nu vet inte jag hur många grader taklutningen har. Det finns en undre gräns för läggning av takpannor. Är lutningen för låg blir det kapillärverkan på pannorna. Detta vet väl kommunens experter? Läs i hus AMA!

Alla trelleborgare som jag känner vill ha en ren och vacker stad att trivas i. Vi vill även ha ett blomstrande näringsliv och arbeten åt våra ungdomar. Ta tillvara det som kännetecknar Trelleborg, - havet, hamnarna, stränderna. Vakna!

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons