Annons
Insändare

Nytt attentat mot fyrtornet

Vad jag tycker mig ha förstått, råder det delade meningar gällande både renovering och placering av vår gamla fina fyr, som fram tills i år stod på sin urspungliga plats i Trelleborgs hamn.
Insändare • Publicerad 28 augusti 2008

I boken "Trelleborg och slätten 1897-1954" som Trelleborgs Tidningen gav ut 1955 kan man på sidan 292 under rubriken "Attentat mot fyrtornet avvärjdes" läsa följande:

Ett karakteristiskt inslag i hamn- och stadsbilden i Trelleborg, fyrtornet på östra piren vid hamninloppet, hotades av rivning hösten 1953, sedan lotsstyrelsen förklarat fyren överflödig och hamndirektionen gått med på att den skulle borttagas. Men efter en energisk kampanj i Trelleborgs Tidningen av G. P. Quist kom myndigheterna på bättre tankar och det befanns att fyren utan olägenhet

Annons

kunde kvarstå.

Hamndirektionen övertog på av lotsstyrelsen föreskrivna villkor ansvaret och kostnaderna för fyrtornets underhåll. Som bildtext: Här ses sjö- och färjestaden Trelleborgs tjusiga signatursilhuett med det räddade fyrtornet som ett omistligt inslag.

Gällande renoveringen, har ju hamnen idag möjlighet att gottgöra de senaste femtio årens bristande underhåll och samtidigt slå ett slag för Trelleborgs hamns anrika historia.

Ett avtal är väl ett avtal?

Nästa sommar fyller "Kungsleden" 100 år. Ett jubileum av stora mått för

Trelleborgs stad och hamn. Borde vi då inte ha det "omistliga

fyrtornet" nyrenoverat och glänsande på en strategisk plats vid hamnen?

Per Holmberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons