Annons
Insändare

"Nyordning strider mot detaljplanens direktiv"

För några månader sedan köpte jag en gammal fiskarbostad på Östra Stranden.
Insändare • Publicerad 9 december 2011

Innan jag köpte studerade jag omgivningarna. Jag fann att många liknande fiskarstugor hade gjort tillbyggnader på norra delen medan södra sidan lämnats bevarad i ursprungligt skick.

Efter förvärvet anlitade jag en arkitekt som själv ägt bott och gjort tillbyggnader på en grannfastighet. Tillsammans utformade vi en tillbyggnad på norra delen av min fastighet, som utökade bostadsytan med cirka 50 m2.

Annons

Dröm om min förvåning när jag fick avslag på min bygglovsansökan!

Nu, efter att ha satt mig in i förhållandena, har jag funnit att Trelleborgs kommun har organiserat om stadsbyggnadskontoret. Man har bemannat med nyledning som har infört nya tolkningar av gamla begrepp. Marken norr om mitt hus är sedan gammalt märkt med + tecken och får barabe byggas med komplementbyggnader eller även kallat kompletterande byggnader.

Nyordningen är en ny tolkning av begreppet komplementbyggnad. Sådana får numera inte sammanbyggas med huvudbyggnaden. De får numera dessutom inte vara större än huvudbyggnaden. Denna nyordning strider enligt min uppfattning mot detaljplanens direktiv och har inte heller tillämpats tidigare när mina grannar fick bygglov.

Byggnadsnämnden kan dock fortfarande göra avvikelser från dessa regler sägs det men det förutsätter ju att nämnden får ta ställning till min ansökan.

I mitt fall ansåg den nya ledningen att mittförslag helt stred mot gällande föreskrifter. Min ansökan kom inte ens upp för diskussion i nämnden. Den avslogs direkt på tjänstemannanivå.

Här står jag numera mycket snopen och konstaterar att vad som byggts på mina grannfastigheter får inte byggas på min. Mina kvarter heter Tofsvipan och Strandskatan. Dessa består av 14 fastigheter. På sju av dessa (50 procent) har komplementbyggnader byggts ihop med huvudbyggnad. Vad har hänt? Skall inte alla trelleborgare ha samma rätt?

Nilla Olsson
Bengt Stahre
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons