Insändare

Nya arbetstillfällen inte skäl nog

Trelleborgs Allehanda ger information om att vi eventuellt kommer få en rättspsykiatrisk klinik i Trelleborg.
Insändare • Publicerad 27 januari 2011

Den kommer i så fall att vara belägen i ett område utan permanenta bostäder, där 60 patienter som begått våldsbrott, alltså inga bagatellbrott, ska placeras. Detta genererar 150 arbetstillfällen och som Ulf Bingsgård påtalar en förflyttning av professur till Trelleborgs kommun med en tydlig koppling till Lunds universitet. Befolkningen kring Orups sjukhus reagerade kraftigt när diskussionerna kring detta rörde deras hemmiljö. Nu hoppas Ulf Bingsgård att förslaget inte ska bemötas så av innevånarna i vår kommun. Men man kan inte reagera på detta med annat än ilska, vanmakt och djupaste oro!

Vet de styrande i Trelleborgs kommun hur trasiga de patienter är som döms till rättspsykiatrisk vård? Klassificeringen av den planerade kliniken är dessutom så hög att den ska vara säker för patienter som är rymningsbenägna. De begångna våldsbrotten är av så svår karaktär att patienterna dömts till fängelse och sedan till vård. och att, som i artikeln, beteckna dessa grova våldsbrott som mindre grova är en skam för offren.

I TA informeras vi om att man vill samla den rättspsykiatriska forskningen. Innebär det att den klinik som nu diskuteras bara är en liten del av något kommande betydligt större? Kommer Mellanköpinge i framtiden att stå som metropol för forskning och behandling? Vad innebär i så fall det?

Trelleborgs kommun omfattar många mindre samhällen över en större geografisk yta. Avstånden är dock inte längre än att det går att promenera mellan flertalet av dem. De rymningsbenägna patienter som planeras placeras i Mellanköpinge kan alltså med lätthet ta sig till fots in till Trelleborg. Som innevånare i kommunen går det inte att räkna med stöd, hjälp och skydd från lokalpolisen eftersom polisen håller öppet under kontorstid! Alla vet att det inte går att låsa någon inne som är tillräckligt motiverad att ta sig ut, lika lite som det går att låsa en tjuv ute som vill in.

Sist men inte minst, de 150 arbetstillfällen för läkare och forskare som omtalas kommer näppeligen trelleborgare att kunna ta del av. För var finns uppgifter om att ett så stort antal med denna profession står som arbetssökande i kommunen? Höörs kommun tackade nej av kloka skäl och ett av dem var att man vill satsa på turismen. Det är högst anmärkningsvärt att inte Trelleborgs kommun gör detsamma! Antalet arbetssökande hemmahörande i Trelleborg med adekvat utbildning till tjänster inom turistnäringen kan rimligtvis antas vara betydligt fler. Som Sveriges sydligaste stad med Smygehuk inom kommungränsen är det skandal att turismen inte rankas högre på listan över investeringar och därmed framtida intäkter. Från Trelleborgs hamn slussas turister österut mot den pittoreska sommarstaden Ystad och västerut mot Malmö. Som infödd trelleborgare har jag svårt att se det genomtänkta i stadens trafikplanering. Men det är en annan debatt att föra.

Louise Löfgren
Maria
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.