Annons
Insändare

Ny teknik når inte alla

Insändare • Publicerad 31 december 2013
Insändaren menar att äldre personer måste få hjälp att lära sig använda ”nya” hjälpmedel, som datorer och internet.
Insändaren menar att äldre personer måste få hjälp att lära sig använda ”nya” hjälpmedel, som datorer och internet.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Trelleborgs Kommun . Måste bara kommentera en alldeles för sent kommande tanke på att låta äldre få ta del av denna teknik (Data för nybörjare) som nu varit verksam i minst 15 år, själv jobbar jag med detta både i Vellinge, Trelleborg samt Svedala.

Verkar som om man drar allt i långbänk, detta har varit verksamt i andra kommuner i flera år. Här krävs ett rejält nytänkande, ge er ut på fältet, eller besök mig en dag när undervisning pågår, lovar att ni får en bra bild av verksamheten, ledarskapet, samt slutresultatet. Att engagera personer med datorkunskap som frivilliga cirkelledare för att lotsa äldre i frågor som rör datorer, Internetanslutning och program är absolut inget bra förslag. Helt fel spår igen, man kan aldrig få den kontinuitet i lärandet baserat på frivilliga krafter, detta har jag själv fått ta del i mitt jobb, här måste man vara ärlig mot sina medborgare, här måste man visa på att man tar detta på största allvar och ser till att man trycker på ordet stabilitet i hela läran, då blir alla en vinnare.

Annons

Här visar man än en gång på bristande respekt, man säger i ena meningen att tekniken ska var till för alla, i andra meningen vill man inte betala för vad man vill genomföra, dubbla budskap. Hela denna idé vill jag säga är inte korrekt genomgången, att idén kommit upp bra, men delar i detta beslut måste man noga genomläsa innan man sjösätter denna.

På sitt senaste sammanträde ställde sig nämnden positiv till medborgarförslaget om så kallad PC-Malte för äldre. Som jag ser det nu och upplever dagligen, den nya tekniken når inte fram till alla de behövande. Kommunen borde kunnat ha sett i sin planering fler år framåt och då för länge sedan ha kunnat anat vad framtiden har i sitt sköte och sett till att äldre utan datorvana skulle kunna kan få hjälp och stöd att använda en dator och även kunna få tillgång till att ha en egen dator. Detta är något som jag tror många är positiva till.

Vi tycks i fler och fler ärende missa den generation som byggt det vi vill och ska vårda idag. Denna dagens teknik är ju framtiden och detta måste få gälla alla oavsett ålder och som vill och kan lära, detta måste gälla även våra äldre, det är ju mer och mer som styrs över till det digitala. Så avslutningsvis bästa ansvarig vid Trelleborgs Kommun, öppna plånboken nu, innan de är för sent, sen kan det bli dyrt.

INTERNAL INTERNAL
Sörby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons