Annons
Insändare

Nu har avloppsfrågan avgjorts

Nu har kommunfullmäktigen tagit det politiska beslutet att differentiera anslutningsavgifterna för va-anslutning av fastigheter.
Insändare • Publicerad 14 januari 2009

Det skedde vid ett extra möte den 22 december på grund av att det ordinarie mötet drog ut på tiden och att julbuffén stod och väntade på de flesta ledamöterna. Min förhoppning är att buffén var mat levererad från Sala, så att alla deltagarna kunde njuta av den "goda" maten som kommunen bjuder "de gamla" på.

Avloppsfrågan fick sin start, med en enkät i maj 2005 som skickades ut till alla fastighetsägare med enskilt avlopp. Enkäten utlovade en och samma anslutningsavgift i hela kommunen. 2005 var de styrande moderaterna och socialdemokraterna i allians. Där många av dagens ledamöter aktivt deltog. Alliansen var under mandattiden mycket kreativ och dynamisk vilket gjorde att många stora frågor kom till beslut eller fick sina principiella lösningar. Frågor som till exempel Stavstensudde, Bomässan 2007, Ringleden och E 6 var några som alliansen hade mod att lösa eller initiera. Vi får, kanske med lite överdrift, gå tillbaka till tiden då de stora familjerna Kock, Smith och Malmros deltog i det politiska arbetet och gjorde stora investeringar i

Annons

näringslivet såsom Gummifabriken, sockerbruk, järnväg, rederier och påbörjade byggandet av hamnen. Det fanns säkert lika många synpunkter på deras investeringar som vi nu har på VA-taxans anslutningsavgifter, hamnutbyggnad och ringledens placering.

Det är många politiker inklusive Herr B, som har uttalat sitt stöd för differentierad taxa och då åberopat "lagen om allmänna vattentjänster" som skäl. I duett med nämndens ordförande har också tekniska chefen, kanske med något oren ton, uttalat sig. Nämndens ordförande har i TA gett antydning att de har hållit en låg nivå så någon solokarriär tror jag inte det blir efter 2010.

"Positiv tveksamhet" angående särtaxorna kunde jag läsa ut av TA:s artikel efter kommunstyrelsens möte den 28 november. Fp och c visade sig tveksamma. Herr B funderar ännu på om han skall se hur andra kommuner löst frågan. Detta tipsade jag Herr B om redan den 6 september i min tredje insändare i avloppsfrågan. Centerpartisten har redan kollat i Hässleholm. Varför Hässleholm? Han kanske inte hittade någon centerpartist på närmare håll. Jag har kollat i Malmö. Avgifterna som jag fick per telefon och mejl den 13 november är beräknade på en enfamiljsfastighet på upptill 150 kvm boytan och med max 500 kvm tomt.

Anläggningsavgifterna var för vatten och spillvattensavlopp är 5 8875 kronor och om även dagvattnet anslöts tillkom 14 700 kronor. Priserna är inklusive moms. Det tillkom ett tillägg om gator redan var anlagda.

Politikerna i Malmö har tagit ett politiskt beslut att avgifterna skall gälla hela kommunen. Det innebär att i Malmö gäller jämlikhet för alla kommuninvånare. Att jämlikhet, solidaritet och att alla kommuninvånare skulle bedömas lika var det bara ett politiskt parti som stod för när vår kommun tog beslutet den 23 december. Alla andra partier var för segregering. Tänk, båda partierna som deltog i utskicket av enkäten 2005 svek.

Så är politiken när den är som bäst/sämst. Använd det som ni tycker stämmer in. Det är glasklart att beslutet bryter mot den lag som så många har lovsjungit och därav inte någon laglydighet för Herr B. Lagen innefattar även dagvattenanslutning och någon anläggningsavgift för dagvatten innehåller inte kommunens beslut. Detta innebär att alla i kommunen solidariskt och jämlikt står för tätortens kostnader för dagvattenledningar.

Varför?

Jag har i min insändare den 31 juli avgivit ett löfte och det har jag för avsikt att hålla. Löftet är att vid nästa kommunval inte rösta på ett parti som inte ser solidariskt på alla kommuninvånarna. Detta gjorde bara ett parti. Min valsedel brukar jag lägga till ett av de partier som svek löftet från 2005. Fram till september 2010 har jag på mig att bestämma om jag skall; avstå att rösta, rösta blankt eller rösta med det parti som ser lika på alla invånarna.

VOJ skattebetalare, fastighetsägare och röstberättigad i Trelleborgs kommun
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons