Insändare

Nöden har ingen lag

Insändare Artikeln publicerades
Skribenten funderar kring våra energikällor.
Foto: Louise LInde/Arkiv
Skribenten funderar kring våra energikällor.

Tyskland har efterhand fasat ut delar av sin kärnkraft, som ersättning har man kopplat in vindkraft. Dessvärre har, trots en stark tro, och övertygelse, vindkraften producerat alldeles för lite energi. Problemet löstes genom gasimport från Ryssland som fick ökas efterhand tills exporttaket nåddes.

Trots att Tyskland har mest vindkraft i Europa så har man nu, ur miljösynpunkt nått vägs ände då det nu i landet forcerat byggs ett antal kolkraftverk.

Nyligen uppträdde en minister i tv och talade med stolthet om att Sverige nu ska satsa stort på vindkraft. Vi ska bli störst i Europa. Så det är bara att konstatera att vi kanske gör samma resa som Tyskland och når vägs ände, men då kan vi inte köpa rysk gas, däremot tyskt brunkol, sämsta tänkbara bränsle ur miljösynpunkt. Men nöden har ingen lag.

Det finns en tredje utväg. Sverige har mängder av skog. Den kan döpas om till förnyelsebar biomassa. Nedlagda Barsebäck byggs om och eldar med ved, kvistar och kottar. Barsebäck var ett perfekt fungerande kärnkraftverk, svenskt byggt, svenskt konstruerat med säkerhet på säkerhet, men det stängdes av miljöskäl, vilket medförde att Skåne numera inte har några energimarginaler. Danmark som tidigare kört sina kolkraftverk på halvfart, kör nu dem på helfart. Deras orenade giftiga rök går till Sverige för slutförvaring, allt för miljön.

I Amerika tillverkas nu en serie hangarskepp, enorma kolosser med topprestanda, 35 knop i marschfart, bränslebyte vart 20:e år. Här valde konstruktörerna kärnkraft före vindkraft, även om vindkraft är miljövänligare.

Bertil Berggren