Annons
Insändare

Ni som matar, se upp med vad ni lägger på fågelborden

Vi har nu fått uppleva en liten del av vad vintern är för något.
Insändare • Publicerad 16 februari 2012

Nordostliga vindar som har kyla med sig, en påminnelse om att snö kan infinna sig när som helst och ställa till elände för var och en av oss på olika sätt. Vi människor kan skydda oss något så när mot kylan och ordna med så att vi får näring i oss för att kunna hålla värmen. Värre är det för vissa fågelarter som inte skulle vara här vid denna tid på året. Jag tänker närmast på småflockar utav ringduvor. De söker sig naturligtvis närmare oss människor därför att det finns alltid något ätbart i vår närhet. Så länge det är barnmark kan de hitta något att äta på den ljusa tiden av dygnet därför klarar de av klimatet vi har, men inte om marken blir snötäckt.

Nu finns det i våra parker något som kallas för fågelbord som laddas med olika sorters kärnor och andra frösorter. Om man undersöker hus dessa bord är byggda så visar det sig att rännorna som kärnorna och fröerna matas ut i är väldigt trånga och kan inte hjälpa exempelvis duvor och råkor att komma åt maten. Vidare så kan man tycka att spannmålssorter som korn inte är lämpliga för de små tättingarna, de kan inte smälta dessa hårda kärnor, denna sortens föda är lämplig för hönsfåglar såsom fasaner och rapphöns. De har en helt annan muskelmage som kallas för kräva och den kan smälta dessa hårda korn. Ni som matar, se upp med vad ni lägger på fågelborden och i fågelautomaterna. Våra små tättingar ska ha solrosfrön eller annan viltfågelblandning inte spannmålssorten korn.

Annons

Jag tror nog att det är en god tanke att mata fåglar i våra planteringar men det ska vara sådant som de är lämpade för att äta.

Jag tackar på förhand för er omsorg.

Nilla Olsson
Magne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons