Annons
Insändare

Nästan Halvväggs på fel plats

Insändare • Publicerad 19 december 2005
Nästan halvvägs, av konstnären Fred Åberg, är felplacerad på Algatan anser insändarskribenten. Arkivbild: Emilia Olofsson
Nästan halvvägs, av konstnären Fred Åberg, är felplacerad på Algatan anser insändarskribenten. Arkivbild: Emilia OlofssonFoto: 

Statyn Nästan Halvvägs av Fred Åberg har nu funnits på plats vid gamla "bankahörnan" sedan ett par månader. Skapelsen är i för sig festlig men för en trelleborgare väcker den inte samma känsla som Böst som är placerad i närheten och är skapad av samme konstnär. Det finns ingen trelleborgare som inte kämpat sig igenom regn och rusk, med vindar som vänt paraplyet ut och in, däremot har få klättrat uppför någon påle.

Problemet med Nästan Halvvägs är placeringen. I den trånga passagen framför Forsbergs Optik är statyn nästan alltid i skugga. Kommer man från Algatan eller Östergatan lägger man inte alltid märke till statyn och kommer man från endera hållet av Kontinentgatan ser man den inte alls. För att komma till sin rätt skall Nästan Halvvägs placeras öppet där den kan beskådas på avstånd från alla håll.

Annons

Om man antar att konstnären menar med Nästan Halvvägs att man rest halvvägs passar statyn perfekt vid hamnen.

De flesta som reser med färjorna är för det mesta nästan halvvägs, oberoende om man lämnar eller anländer Trelleborg.

Därför är platsen vid Gamla Ångkvarnen, numera Hamngatan 9, perfekt där statyn Gestalt i Storm av Bror Marklund nu finns. På denna plats skulle Nästan Halvväggs komma till sin rätt där den kan beskådas från alla håll och på avstånd utan risk för att man får nackspärr. Gestalt i Storm kan säkert hitta sin hemvist någon annan stans.

Själv anser jag att Nästan Halvväggs bör flyttas några meter västerut från sin nuvarande plats, till framför Rådhuset. Där kan de folkvalda bli påminda om att på rangordningen bland alla Sveriges kommuner så är Trelleborgs kommun nästan halvväggs.

Rolf K. Svensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons