Annons
Insändare

När inkomsterna minskar skall också skatten minska

Det märks att det är valår.
Insändare • Publicerad 9 april 2014

Företrädare för regeringen tävlar om att tala om hur mycket de gjort för pensionärerna, och hur mycket sämre det skulle bli vid ett regeringsskifte. Här skall jag ge en annan bild från en nybliven pensionär, född 1949. I år, vid 65 års ålder, gick han i pension efter att ha arbetat mer än 40 år som lärare, alla åren minst heltid. Pensionen inklusive tjänstepension är 19 895 kronor, 63 procent av slutlönen. På detta betalas 5 722 kronor i skatt. Den om förvärvsarbetar betalar 4 320 kronor på samma inkomst, alltså 1 402 kronor mindre! (Tabell 32, kolumn 6 resp. 1. Det går bra att ladda ner tabellen från Skatteverket).

År 2005, innan den nuvarande regeringen tillträdde, betalade pensionären 154 kronor mindrei skatt på samma inkomster. Detta är ju också det naturliga, när inkomsterna minskar skall ju också skatten minska. Så är det i andra länder. Sverige är, såvitt känt, det enda land i världen där pensionärer betalar mer i skatt än de som fortfarande arbetar.

Detta är fakta. Fakta är också att regeringen berömmer sig för sin politik gentemot pensionärerna, en politik de är nöjda med. Detta är ett klart besked till alla nuvarande och blivande pensionärer!

Nilla Olsson
Tore
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons