Annons
Insändare

När får vi en fungerande bostadsmarknad?

Den svenska bostadsmarknaden är ett av våra politikers största misslyckanden. Även om både systemen och problemen är komplexa så kommer inte dessa att lösas på kort sikt. Problemen på bostadsmarknaden finns med i den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna samt Miljöpartiet.
Publicerad 7 februari 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten anser att den svenska bostadsmarknaden är ett av våra politikers största misslyckanden
Skribenten anser att den svenska bostadsmarknaden är ett av våra politikers största misslyckandenFoto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Förändringen av hyresmodellen är förmodligen den största och viktigaste förändringen. Förslaget om att låta läget spela en större roll för hyressättningen i det befintliga beståndet är också ett steg i rätt riktning. Möjligheterna att bygga strandnära i inlandet och landsbygden förbättras. I regeringsförklaringen skriver man att bostadsbristen skall bort genom reform efter reform.

Bostadsmarknaden innebär olika behov av bostäder och av våra 290 kommuner i landet uppger 243 av dem att de har underskott i bostäder. Grupper som redan är utsatt på olika sätt drabbas särskilt hårt. Oavsett om du är nyanländ, studerande, nyligen separerad, behöver flytta till ett äldreboende eller hemifrån är det viktigt att det finns bostäder som passar just ditt behov.

Annons

Stabila spelregler är nödvändiga för bostadsbranschen. Förra årets snabbstopp på investeringsstödet är ett exempel på att man glömmer de långsiktiga spelreglerna som branschen behöver. När investeringsstödet snabbstoppades för hyresbostäder och bostäder för studerande så innebar det att flera tusen bostäder, där planeringen är klar och företagen planerade att sätta spaden i marken, inte kommer att byggas.

Investeringskalkylen bygger i dessa fall på att fastighetsägaren skall få stöd, men utan detta stöd spricker kalkylen. Länsstyrelserna i vårt land har handlagt ansökningar och äskat medel hos Boverket avseende 6 524 bostäder. Därtill kommer ansökningar på flera tusen planerade bostäder som länsstyrelserna inte hann handlägga innan årsskiftet.

Långsiktiga och stabila spelregler är nödvändiga för en bransch med långa planeringar och genomförandeprocesser och stora investeringar. Snabbstoppet av investeringsstödet är fel signaler i ett land med bostadsbrist. En första och enkel åtgärd kan man snabbt göra genom att i vårändringsbudgeten ge möjligheter för de fastighetsägare som sökte om investeringsstöd före årsskiftet att få sina ansökningar prövade.

Ett snabbt besked från regeringen att ett sådant beslut skulle läggas fram kan innebära möjligheter för dessa fastighetsägare att gå vidare med sitt projekt och byggplanerna.

Karin Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons