Annons
Insändare

När broar till tryggheten bränns

Denna insändare bygger på MC-olyckan på väg 659 lördagen den 9 oktober, samt på Dagens Ris den 19 oktober.
Insändare • Publicerad 25 oktober 2010

Jag blev glad då jag läste att Jörgen Sjåstad Bitr C NPO Söderslätt , skall göra sitt bästa för att detta inte skall upprepas (att anhöriga inte blir informerade vid olyckor).

Jag blev också uppmanad att kontakta honom, vilket jag har avböjt, då jag redan har blivit uppringd av en högt uppsatt polis med central placering hos polisen i Skåne.

Annons

Jörgens kollega som kontaktade mig veckan efter olyckan, informerade mig om att det inte är polisens uppgift att kontakta anhöriga vid olyckor. Endast vid dödsfall och om sjukvården begär assistans.

Men det är polisens skyldighet att ge journalister information om olyckor, även om inte anhöriga blivit informerade.(!?)

Vidare så informerade han mig också om att polisen alltid informerar föraren till fordonet, att de ombesörjer att fordonet blir bort bärgat. När jag påpekar att föraren i detta fall inte var kontaktbar långa stunder, får jag till svar, "Han har väl glömt bort det".

Efter olyckan har jag fått klart för mig, att de flesta i min omgivning, är helt säkra på att det är polisen som sköter kontakten med anhöriga vid olyckor. Att det är därför som vi blivit uppmanade att lägga in ICE (In Case of Emergency) i våra mobiler, för att räddningspersonal snabbt skall kunna kontakta anhöriga. Så är det tydligen inte.

I detta fall så har, både min make och övriga familjen inlagt -ICE-hem- i våra mobiler. Ingen under de fem timmar som vi var av med honom tog upp hans telefon ur MC-jackan, ljudet var på och hade man tittat på telefonen, hade man sett att han hade 17 missade samtal från ICE-hem. Men ingen reagerade, inte ens på UMAS (där mobiltelefoner inte får vara påslagna) reagerade man.

Jag är inte ute efter att hänga enskilda personer. Det jag vill är att man ser över hur det är organiserat i vårt samhälle när något sådant kan hända.

Nu utreder Patientnämnden Region Skåne hur detta har kunnat ske, svar skall komma inom fem veckor.

Det jag kan svara på redan idag, det är att någon annan skulle ha meddelat oss anhöriga, men denna någon annanhade lördagen den 9 oktober antingen tjänstledig eller semester.

Klart är också att min familjs broar till tryggheten har bränts.

Nilla Andersson
Eva
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons