Annons
Insändare

Mynt har två sidor

Människan har använt vindkraft i tiotusentals år, vi har seglat över vida vatten och befolkat det som går.
Publicerad 27 maj 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Diskussioner om energi har pågått länge, konstaterar Bertil Berggren.
Diskussioner om energi har pågått länge, konstaterar Bertil Berggren.Foto: TA/arkiv

Men utvecklingen går framåt, segelfartygen är skrotade, de blev olönsamma. Det gäller till sjöss, till lands anser en majoritet att vindkraft ska lösa energiproblemet på ett miljövänligt sätt.

För att kompensera vindens låga energiinnehåll används enorma arealer fyllda med vindsnurror, när det ibland blåser storm basuneras det ut att nu har vindkraften gett överskott, ett dyrt jippo, men kraftiga subventioner ger snyggare siffror.

Annons

Kärnkraften har använts i cirka 70 år, under den tiden har tre härdsmältor inträffat, med dödsfall som följd. Det kan jämföras med att drygt tre miljoner människor årligen får sina liv förkortade av fossilförbränning, men det ger inga rubriker.

Kärnkraften lämnar obetydliga rester som inkapslas och sedan förseglas djupt nere i berg. Som ett exempel, ett kärnkraftsdrivet hangarfartyg behöver byta sina bränslestavar vart 25:e år, dessutom behöver det inte ligga i hamn och vänta på förlig vind.

För en del år sedan visades i tidningarna dåvarande miljöminister Birgitta Dahl när hon besökte det då nybyggda Tjernobyl. Bilden visade ministern på reaktortak, vad hon kanske inte visste men som nämndes i artikeln var att taket var byggt av brädor och tjärpapp, motsvarande för Barsebäck var stål och betong i flera lager, dessutom kompletterat med ett stort bergsutrymme som rymde en eventuell härdsmälta.

Skillnaderna mellan kärnkraftverken var mycket stora, något som makthavarna tyvärr aldrig insett. Under många år med perfekt drift släpptes inte några föroreningar ut i luften. Danmark kunde stänga ner några av sina bolmande kolkraftverk. Stängningen av Barsebäck innebär en stor kapitalförstöring, dyr ombyggnad av elnätet, stopp för nyetablering samt höjda elpriser.

Diskussioner om energi har pågått länge men det finns ett facit, Tyskland. Landet har länge byggt ut vindkrfaten så har landet mest i Europa. Efter ett tag uppstod elbrist, det löstes med import av rysk gas. Så uppstod ånyo elbrist, det löstes genom att bygga gigantiska bolmande brunkolseldade elkraftverk. Sensmoral – det räcker inte med entusiasm och stark tro, på fysiken bara, det bästa är en stadig elleverans oavsett hur mycket det blåser.

Globalt hotar miljökatastrof, prognoser pekar på allt mer ökat elbehov hos i-länderna, det är inte läge längre för entusiastiskt troende.

Bertil Berggren

Annons
Annons
Annons
Annons