Annons
Insändare

Motsägelsefullt miljöarbete

Jag besökte Willys affär och fann till min förvåning att påsarna som man plockar frukt i är tillverkade av sockerrör.
Publicerad 11 januari 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har tankar kring fruktpåsar tillverkade av sockerrör.
Skribenten har tankar kring fruktpåsar tillverkade av sockerrör.Foto: Henrik Holmberg/TT

Det är ju rätt att tillverkningen sker av nedbrytbara produkter men det gav mig lite funderingar.

Anledningen till detta är att socker på Europamarknaden är historiskt lågt i dag. Tror inte det har varit så lågt tidigare. Om påsarna tillverkas av sockerrör eller socker från sockerbetor kan inte ha någon betydelse.

Annons

Vid kontakt med affärens konsumentkontakt fick jag svaret att sockret från sockerrören kommer från Brasilien och tillverkningen av påsarna sker i Tyskland.

Hur stämmer detta med affärens miljöprofil? Frakt av socker från Brasilien. Frakt av påsar från tillverkaren i Tyskland. Är miljötänkandet endast ett spel för att kunna höja priserna?

Jag vill med detta inte peka ut Willys matvaruaffär utan misstänker det ser likadant ut i övriga varuhus.

Nils Svensson

Åkaregården

Svar direkt: Tack för dina synpunkter och funderingar kring våra nya fruktpåsar. Bra att du är engagerad i miljöfrågor, det är vi också! Anledningen till att vi har bytt är att de nya påsarna är mycket bättre ur miljösynpunkt eftersom de är tillverkade av förnybar råvara, till skillnad mot de tidigare som tillverkades av oljebaserad råvara som inte är förnybar. Plasten görs av sockerrörsplantan, inte av socker i sig. Det går också att använda annan typ av biomassa, baserad på till exempel majs eller skogsavfall, för att tillverka bioplast.

Även om transporten av sockerrören från Brasilien sker med båt och därför endast har en marginell miljöpåverkan, så håller vi med dig om att det hade varit bättre att tillverka påsarna med råvara som finns på närmare håll. Inte minst från skogsavfall som det ju finns gott om här i Norden. I dag finns det dock ingen leverantör som kan ta fram de volymer som krävs för att det ska kunna användas för tillverkning av plastpåsar. Det pågår forskning och försöksverksamhet, och om det i framtiden kommer finnas lokalt producerade alternativ är vi absolut öppna för det. Men fram till dess är våra nya fruktpåsar ett mycket bättre val för miljön. Vi kommer absolut inte att höja våra priser på grund av att vi gör saker som är bra för miljön. Tvärtom går ett bra miljötänk faktiskt ofta hand i hand med högre effektivitet. Till exempel som när vi genom olika åtgärder minskar energiförbrukningen i våra butiker. Det är bra för miljön och de lägre kostnaderna ger oss förutsättningar att hålla ännu lägre priser.

Johanna Eurén,

kommunikationschef Willys

Annons
Annons
Annons
Annons