Annons
Insändare

MöTS – vad är det?

Insändare • Publicerad 16 maj 2008
Skribenten är orolig över trafiken vid Serresjö skola. Bild: Tomas Nyberg
Skribenten är orolig över trafiken vid Serresjö skola. Bild: Tomas NybergFoto: 

ºº"Dagens samhälle blir mer och mer intensivt, inte minst i trafiken. För den uppväxande generationen är det inte lätt att förstå hur man beter sig på ett trafiksäkert sätt."

Denna text står att finna på Trelleborg kommuns hemsida under rubriken "Trygghet & Säkerhet". Där nämns också MöTs-förkortning för "Miljö- och Trafiksäker kommun" – ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och Vägverket Region Skåne.

Annons

Som relativt nyinflyttad i Trelleborg är det inte svårt att undra huruvida den vackra bild som målas upp, ambitioner och mål, mera är en snygg fasad för att dölja det bitvis ruttna innehållet.

Nya moderna Serresjö skola är en enorm risk (varför inte använda ordet fara!) för elever och deras anhöriga som dagligen beger sig till skolan och dess fina idrottshall, samt för de boende i nybyggda Serresjöområdet.

Gällande hastighet på Orkidévägen är 30 km/h men den hastigheten är det dessvärre inte många som bryr sig om. Trafik av olika slag såsom boende i Serresjöområdet (!), besökare till de boende, chaufförer på åkerier och diverse byggfirmor ser raksträckan Orkidévägen som något som uppenbarligen skall passeras så fort som möjligt.

Dagligen ser vi cyklande och gående barn och vuxna i farliga situationer vid gång- och cykelvägen öster om Majnyckel- och Ängsnyckelvägen. (Det finns för övrigt inget övergångsställe eller skyltning som visar bilisterna cykel- och gångväg!)

De som kommer norrifrån på denna cykelväg ner mot Orkidévägen syns inte av bilister som färdas västerut då man byggt någon form av "ställverk" 15 meter norr om Orkidévägen som skymmer sikten för "alla inblandade".

I Serresjöområdet bor det också massor av pigga och glada barn som är utomhus på eftermiddagar och ljusa sommarkvällar. De cyklar, åker inlines, leker pjätt och allt annat roligt man som barn har för sig. Men riskerar bli påkörda när de gör det!

Jag ringde till Trelleborgs kommun för att påtala de risker som finns under större delen av dygnets timmar och fick svaret: "Det är ett föräldraansvar" samt "området är under uppbyggnad".

Man blir helt mållös! Förvisso är senaste uppdatering av sidan (http://www.trelleborg.se/trygghet-sakerhet/trafiksakerhet-/) uppdaterad 2006-04-13 så det vore på sin plats att uppdatera den och samtidigt upplysa de som bor i Trelleborgs kommun att det numera är föräldrar som skall ansvara för trafiksäkerheten i kommunen!

Så snälla kommunen och Vägverket, komplettera sidan med texten i inledningen av mitt brev med:

"Dagens samhälle blir mer och mer intensivt, inte minst i trafiken. För den uppväxande generationen är det inte lätt att förstå hur man beter sig på ett trafiksäkert sätt, så vänligen följ med och bevaka era barn då de rör sig utomhus inom kommunens gränser".

Annons

Må vara att Serresjöområdet fortfarande är under uppbyggnad men det kan Ni inte använda som argument för att inte öka säkerheten.

Låt inte en otäck olycka hända för att ni skall börja leva upp till era visioner om en "Miljö- och trafiksäker" kommun!

Avslutningsvis vill jag rikta ett tack till dem som håller 30 km/h på Orkidévägen och därmed bidrar till säkerhetern kring Serresjö skola, för våra barn boende i Gislövs läge.

Dick Söderling
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons