Annons
Insändare

Mörkläggning på högsta ort

Insändare • Publicerad 1 juni 2007
Insändarskribenten är av åsikten att det fortfarande finns många frågor kring M/S Estonias förlisning som inte fått svar. ARKIVBILD: SCANPIX
Insändarskribenten är av åsikten att det fortfarande finns många frågor kring M/S Estonias förlisning som inte fått svar. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

På senare tid har "den stora olyckan", förlisningen av M/S Estonia, varit aktuell i media.

852 människor miste livet men ingen har/tar ansvar för tragedin som drabbade så många. I stort sett har det inte framkommit några nyheter av mer specifik art bortsett från de stora mängder radioaktivt material (osmium och kobolt) som fraktades i fartyget och som också fanns ombord vid förlisningen.

Annons

Med fanns också annat gods som man inte vill avslöja. Liksom orsaken till stort hål i skrovet. Det tog tio år innan man från officiellt svenskt/estniskt håll till slut medgav att smuggling av hemligstämplat gods från Estland ägde rum och hade så gjort en avsevärd tid. Ansvariga på högsta ort mörklägger, undviker att säga sanningen, vittnen hotas, vittnen mördas, vittnen vågar inte träda fram och berätta, andrekaptenen ombord räddades enligt bild och text i tidning men sedan försvann denne man totalt och ingen kan säga något, inspektionsprotokoll från sista besiktningen av fartyget förfalskades innan det lades fram för haverikommissionen, utsagor från vittnen ombord försvann, viktiga vittnen fick inte träda fram, finska kustbevakningens inspelning av radarbilderna över Estonias rutt utraderades, det så kallade atlant-låset kastades i havet, man beslutade att täcka över vraket för att dölja (vad?) - den skrovskada som gjorde att fartyget sjönk, man ville också dölja att bogrampen aldrig öppnade sig (som man påstår). Det tillsattes en anhörigkommission ledd av Karin Söder. Den sammanträdde ett antal protokollförda möten. Sedan upplöstes den och alla protokoll brändes. 852 människor miste livet, men man schackrar ännu denna dag med sanningen från absolut högsta ort.

Argus

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons