Insändare

Möjligt att studera med a-kassa

Insändare • Publicerad 19 oktober 2006

I samband med att regeringen presenterade sin budget ändrade de också sättet att beräkna arbetslösheten. En nyhet är att man räknas som arbetslös om man studerar på heltid och söker jobb.

Kanske har detta sin grund i att högerpartierna vill stoppa utbyggnaden av högskolan och skära ner i vuxenutbildning och folkbildning? Då frigörs nämligen resurser som kan användas till stora skattesänkningar som främst gynnar inkomsttagare. Men det låter inte så bra att försämra folkets tillgång till utbildning med den motiveringen. Om man däremot säger att utbildning bara är ett sätt dölja arbetslöshet, då får man argument för att skära i utbildningsväsendet.

Om alla som heltidsstuderar och söker jobb egentligen är arbetslösa, då borde de väl vara berättigade till a-kassa? Varför ska de behöva dra på sig studielån när de egentligen är i samma situation som alla de arbetslösa som är berättigade till ersättning utan krav på återbetalning?

Jag ser fram emot att Reinfeldt & co ger alla arbetssökande studenter samma rätt till arbetslöshetsersättning som övriga arbetslösa i Sverige!

Hillevi Larsson

riksdagsledamot (s)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.