GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ministern lyssnar inte på vetenskapen

Greta Thunberg har lyckats föra ut sitt budskap till politiker om att rådfråga vetenskapen inför en hotande global klimatkatastrof.
Publicerad 12 mars 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tyskland har i många år byggt ut sin vindkraft vilket skapat elunderskott, det har kompenserats med gasimport från Ryssland, skriver Bertil Berggren.
Tyskland har i många år byggt ut sin vindkraft vilket skapat elunderskott, det har kompenserats med gasimport från Ryssland, skriver Bertil Berggren.
Foto: Arkiv

Tyvärr kommer det inte att fungera, en politiker väljs inte för sina kunskapers skull utan för sina orubbliga åsikter.

Ett exempel på detta ger Sveriges energiminister som stolt förklarat att landet nu skall satsa 12 miljarder på att bygga ut svensk vindkraftverk, han kan inte ha frågat till exempel Kungliga svenska vetenskapsakademien till råds.

Akademien har flera gånger via pressen varnat för att vinden innehåller för lite energi för att vara värd att satsa på. Sansade tidskrifter visar att vindkraften svarar för 1 procent av Sveriges elproduktion, ministern är övertygad om att det är 11 procent.

Tyskland har i många år byggt ut sin vindkraft vilket skapat elunderskott, det har kompenserats med gasimport från Ryssland. Fortsatt elunderskott har nu tvingat Tyskland att forcerat bygga elkraftverk eldade med lågvärdigt brunkol, ur miljösynpunkt sämsta tänkbara.

Energiministern fattar inte konsekvenserna av Tysklands felsatsningar på vindkraft, han lyssnar inte på råd från vetenskapen.

Min stora beundran för Greta Thunberg, men tyvärr, en aldrig så stor entusiasm kan inte besegra orubbliga troende.

Bertil Berggren