Annons
Insändare

Miljöoffensiven i Trelleborgs kommun

Insändare • Publicerad 8 juni 2005

Trelleborgs kommun har en mångfacetterad miljö, och är ett fantastiskt rikt kultur- och miljölandskap samtidigt som vi utgör en stor del av Sveriges "kornbod" och är Sveriges största kontinentförbindelseväg när det gäller transporter.

Närheten till kontinenten och det faktum att många nu kända miljökonsekvenser har sina orsaker utanför våra egna gränser gör att vårt miljömålsarbete kräver ingående analyser av och detaljkunskaper om såväl de utsläppskällor till luft, mark och vatten som vi själva genererar här hemma, som förekomster lokalt i Östersjöområdet, om vi skall lyckas att någonsin återställa vår känsliga miljö. Våra detaljkunskaper är numera allt mer väldokumenterade och fortsatt fördjupning sker för fullt inom vårt miljömålsarbete.

Annons

Politisk vilja till ett offensivt förändringsarbete är i det här perspektivet en förutsättning för att vi skall lyckas. Denna politiska vilja finns här i dag, hos alla partier, och gäller såväl att minska våra egna källor till utsläpp som att påverka våra omgivande Östersjöländer till gemensamma åtgärder. När det gäller den internationella sjötrafiken som passerar oss gäller det att gemensamt med de andra östersjöländerna också påverka miljöarbetet i Europaunionen och inom den internationella maritima unionen, IMO, där världens flaggstater gemensamt bestämmer miljökraven på fartygsflottorna.

Här hemma har vi i centralorten en stor miljöpåverkan från vår färjetrafik. Vår hamn har själva tagit initiativ till en långtgående utsläppsanalys, som ett viktigt led i miljökonsekvensutredningen inför en planerad utökning av hamnen och inför vår färjetrafiks planerade utökningar. De flesta av våra medborgare har säkert aktivt följt de här redovisningarna av analyserna beträffande fartygens och den landburna trafikens utsläpp och dessas andel av den totala luftpåverkan i vårt område, hur normerna följs beträffande hälsopåverkan och hur vi politiskt aktivt verkar för att kunna minska utflödena, såväl lokalt som när det gäller att tillsammans med våra politiska företrädare i riksdag och regering påverka lagstiftning och genomföra lättnader för frivilliga åtgärder inom näringarna. Vår kartläggning omfattar också lantbrukets utsläpp liksom industrins och andra föroreningskällor, och hur vi skall aktivt kunna minska utflödena där.

Inom alla områden pågår i dag ett offensivt miljömålsarbete, igångsatt nu under denna mandatperiod, samtidigt som vi inom miljönämnd och miljöförvaltning skapar kontaktnät för att likaledes offensivt påverka våra motsvarigheter runt Östersjön till gemensamma ansträngningar med reella miljöförbättringsåtgärder.

Inom den fysiska planeringsprocessen pågår i dag väldigt stora förändringsarbeten. Trelleborg sjuder av liv. Utbyggnader sker såväl på bostadsområdet som när det gäller infrastruktur och industriomvälvningar. Det är länge sedan vår kommun varit så aktiv under modern tid som just nu. I varje sådan process ingår miljökonsekvensöverväganden.

Vi kommer att fortsätta att kontinuerligt hålla alla uppdaterade om vårt miljömålsarbete, och planerar därutöver att så småningom i höst också lämna en långtgående redovisning till medborgarna om detsamma i en öppen frågestund i anslutning till ett kommunfullmäktigemöte.

Sten Björk, miljönämndsordförande

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons