Insändare

Miljön är förloraren

Kommentar till LBP (den 12 maj).
Publicerad 19 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att få bort trafiken från västra infarten ”räddar” inte stora delar av Trelleborgs innevånare från de skadliga avgaserna, menar signaturen Piraten.
Att få bort trafiken från västra infarten ”räddar” inte stora delar av Trelleborgs innevånare från de skadliga avgaserna, menar signaturen Piraten.Foto: Tomas Nyberg

Bäste LBP, jag har läst flera av dina inlägg på den här sidan och samtliga andas egenintresse. Det är inte svårt att inse att du bor på väster och är väldigt besvärad av trafiken på västra infarten. Jag har förståelse för att det är en olägenhet.

Men jag är säker på att du varit ganska tyst i debatten just nu om du bott på öster.

Som jag nämnt tidigare, tar jag inte parti för öster eller väster. Mina farhågor gäller miljön och de utmaningar vi har framför oss när det gäller klimatet. I dina inlägg låtsas du värna om miljön och trelleborgarnas hälsa. Problemet är att du har lite otur när du tänker.

Att få bort trafiken från västra infarten ”räddar” inte stora delar av Trelleborgs innevånare från de skadliga avgaserna. Man flyttar möjligen problemet något. Men du verkar ha tagit till dig fakta om att den minskade bil- och flygtrafiken i Europa kommer att ha positiva effekter på människors hälsa på grund av minskade utsläpp. Precis som i lilla Trelleborg räcker det inte att trafiken minskat på någon enskild gata i Milano för att man ska se effekter.

Utsläppen transporteras med luften och drabbar inte bara lokalt. Som jag har påpekat tidigare. Det pyser ur rören på lastbilarna hela tiden oavsett om de kommer till eller lämnar Trelleborg från väster eller öster.

Men angående den västliga infarten till hamnen, behöver du nog inte vara orolig. Vad vi ser just nu är bara ett spel för galleriet och ett sätt för Trafikverket att komma ur sin låsning med Trelleborg. Efter några vändor till med ytterligare utredningar, kommer man att till slut kommer fram till att man tycker att en östlig infart är bäst. Och då har man lyckats ta sig ur knipan utan att förlora ansiktet.

Oavsett östlig eller västlig infart, är det miljön som förlorar. Inte bara här i Trelleborg.

I satsningen på en ny hamn och dess till- och frånfarter, visar man inte i någon del att man tänker på en framtida lösning för att transportera gods via båt eller järnväg.

Piraten