Annons
Insändare

Miljömarodörer – skärp er!

Insändare • Publicerad 26 november 2007

Svar till Pensionär 87 år (den 16 november).

Jag instämmer i nästan allt du skrivit, men i stället för att angripa cyklisterna borde du hjälpa dem att påverka våra politiska miljömarodörer. Cyklister som kommer från öster till centrum i Skanör har inget annat val än att ta sig fram över torget. Efter att infarten från Nyvångsvägen anpassades till busstrafik (flyttad från Mellangatan) har all godstrafik till centrum styrts över till Nyvångsvägen. Detta trots att kommunen ursprungligen lovat att stoppa genomfart till centrum denna väg. Orädda cyklister som väljer att ta sig fram söder om centrum lever nu synnerligen farligt. Själv var jag i höstas mycket nära att bli krossad mellan en buss och en stor lastbil. Ingen av dem observerade min belägenhet. Det var inte första gången. Jag hade redan för snart ett år sedan skrivit ett yttrande beträffande kommunens miljöplan och där påpekat hur illa kommunen planerat för cyklister. Jag har jobbat i ett 40-tal länder och aldrig sett maken till dålig cykelvägsplanering. Till och med i centrala Paris finns väl planerade och markerade cykelvägar. I mitt yttrande erbjöd jag mig att hjälpa till bland annat med förslag till förbättrad planering vid centrum i Skanör. Hittills har det endast blivit försämringar. Den av dig nämnda cykelparkeringen är bra för de cyklister som väljer den livsfarliga vägen söder om centrum.

Annons

Fotgängarna skall helt klart skyddas, och man måste kunna finna en lösning som hjälper även cyklisterna utan att göra det så obekvämt och livsfarligt som i dag. Där det går att ordna separata cykelvägar måste de ordnas och inte som i dag tvinga fotgängare och cyklister att trängas på en trottoar, som exempelvis norr om nya Haga.

Dagens planering i Skanör-Falsterbo gynnar endast bilister vilket är synnerligen farligt ur miljösynpunkt. Kommunen borde snarast följa EU:s uppmaning till bättre cykelvägsplanering.

Kjell Oscarsson

cyklist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons