Annons
Insändare

Miljöbalken gäller

Svar på de sex kommunalrådens debattartikel (den 30 maj).
Insändare • Publicerad 5 juni 2012
Foto: Photographer: Joachim Wall KvP
Foto: Photographer: Joachim Wall KvP

Okunnigheten hos de sex moderata kommunalråden verkar formidabel vad gäller kommunala självstyret vs Länsstyrelsens uppdrag.

Länsstyrelsens uppdrag är att verka för att, som i detta fallet, Miljöbalkens av Riksdagens beslutade miljömål efterlevs. Detta har resulterat till Länsstyrelsens förslag på prioriterade åtgärder som kan genomföras för att hushålla med åkermark. Där står också i förslaget att kommunerna i sin beskrivning till översiktsplanen även ska beskriva vilka särskilda skäl kommunen har till att exploatera åkermark. Där står också att man ska göra en Miljökonsekvensbeskrivning för att synliggöra markanvändningskonflikter och att konsekvensbeskriva bebyggelselokaliseringar.

Annons

Nu påstår de sex moderaterna felaktigt att Länsstyrelsen gör intrång på det kommunala planmonopolet, att detta är en fråga för kommunerna och inte för Länsstyrelsen, att Länsstyrelsen arbetar mot sitt mandat och att Länsstyrelsen försöker vingklippa det kommunala självstyret!

Det vore bättre om de sex moderata kommunalråden läser in vad Riksdagen beslutat i Miljöbalken och rättar sig efter detta.

Vad gäller Trelleborg så finns både potential och behov att bygga och förtäta inom tätorten. Självklart ska tillgänglig mark inom tätorten användas och lika självklart så ska det byggas på höjden så att den tillgängliga marken används på bästa sätt.

Påståendet att man har bekymmer med överklaganden på byggplaner talar bara om att det råder stor flathet och brist på ledarskap för att genomdriva beslut. De som bor i en tätort får ta fördelarna med närhet till all service som erbjuds men att de då också måste inse att ett samhälle med tiden förändras och att det inte alla gånger går att tillmötesgå deras mer eller mindre egoistiska intressen.

Nilla Olsson
Gunnar ErikssonMiljösamordnare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons