Annons
Insändare

Miljö för lust att leva i Trelleborg

Del 1, 2 och 3 publicerades den 14 och 27 februari samt den 24 mars.
Insändare • Publicerad 2 april 2014

”En filosof har en gång sagt, att hans hjärta tillhörde forntiden, hans kropp nutiden, och hans själ framtiden. Han var ingen humorist, och icke heller sökte han säga något särskilt djupsinnigt, som skulle imponera på de okunniga. Han ville endast genom en enda mening uttrycka, att människan stod i skuld till forntiden, var identisk med nutiden, och hade ansvar för framtiden. När vi en gång förstå, att vi själva äro resultatet av allt, som har hänt tidigare, då blir nutiden levande och framtiden det mest angelägna.” (Nationernas Historia del 1, 1936)

Jag har ganska nyligen läst igenom cirka 50 ”Trelleborgsböcker”. De har alla skrivits av personer som har sitt hjärta i Trelleborg. Det är underbart att läsa och (åter)uppleva när så mycket kärlek och engagemang läggs ner på vår historia. Men ”filosofen” stannade ju inte där i sitt resonemang. Han ville att vi också skulle komma ihåg att vi är identiska med nutiden och har det fulla ansvaret för framtiden!

Annons

Nutiden var ju en gång till exempel 60- och 70-talet. Då resonerades det precis som i dag: ”allt gammalt måste ändras och helst tas bort - nu!”. Jan Jörnmark har bland annat i böckerna ”Övergivna platser” ”Avgrunden” och ”Globala förkastningar” skrivit om att ”...utvecklingen har rört sig framåt i en process av skapande förstörelse där nya innovationer ersätter traditionella och trygga lösningar”. Detta har satt igång en karusell som hela tiden går fortare och fortare. Människan hinner inte med. Det blir rörigt, fragmentariskt och stressigt, inte minst på arbetsplatser och i skolan – vilket så klart underminerar hälsan!

Jag brukar (naturligtvis mycket förenklat) tänka på hjärnan som tre ”fack”. Det första är där känslorna/erfarenheten/historien finns. Det andra facket är kroppen/görandet/varandet. Det är många som i dag gärna framhåller sin förmåga att leva i nuet. Det verkar ju duktigt, men det är inte bara klokt. Att till exempel lära av tidigare generationers misstag och felsatsningar eller att förstå deras ”utrotningshotade” (yrkes)skickligheter kan vara mycket värt. I det tredje facket finns den medvetna tanken för planerandet av framtiden! Så vore då dessa tre beståndande; Dåtid, Nutid och Framtid, dessa tre, men störst och nödvändigast är att alla tre samverkar - för att vi ska kunna få en Miljö för Lust att Leva i Trelleborg med ”Människan i Centrum”.

Nilla Olsson
Bodil Welén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons