Insändare

Mera makt till färre,ett känt elitistiskt tänkande!

Peter Birgersson menar i sin ledare (den 19 februari) att mera makt till färre skulle gynna demokratin.
Insändare • Publicerad 5 mars 2013

Jag har hört det för från marknadsliberalt håll; att mer makt åt färre skall öka effektiviteten och inom det politiska området även det demokratiska inslaget. Enligt min uppfattning kan inget vara mera fel tänkt! För att utveckla demokratin bör man söka på ett helt annat håll. Spana hellre efter ett ökat folkligt deltagande och engagemang!

Den svenska demokratin har byggt på de starka och omfattande folkrörelserna och de fria och obundna studieförbunden under 1900-talet. Vad som kan stärka intresset, och därmed också det demokratiska inslaget, för de politiska församlingarna handlar om att utveckla och anpassa formerna. Det handlar också om att fortsättningsvis stödja och uppmuntra ett modernt studie- och folkrörelseliv.

Birgerssons slutsats är att med färre antal ledamöter skulle varje ledamot få större inflytande och att det skulle stärka demokratin. Min slutsats är att en sådan lösning skulle försvaga demokratin och öka det elitistiska tänkandet som mer och mer efterlyses från vissa håll. Och det skulle också försvaga den viktiga folkrörelseanda som varit kännetecknande och en viktiga grunden för den svenska demokratiska modellen!

Nilla Olsson
B Ingemar Nilsson,Maglarp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.