Annons
Insändare

Medborgarnas demokratiska förslagsrätt kvävs

Av Trelleborgs Allehanda framkommer (den 17 april 2018) att kommunen planerar att beskära invånarnas möjlighet att lägga fram medborgarförslag, en demokratisk rättighet och möjlighet som varje medborgare måste tillskrivas.
Publicerad 21 april 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har synpunkter på förslaget att ändra möjligheten att lämna medborgarförslag.
Skribenten har synpunkter på förslaget att ändra möjligheten att lämna medborgarförslag.Foto: Privat

Kommunen menar att det nuvarande systemet är tungrott, dyrt och ineffektivt och föreslår i stället att förslagsställaren måste ha stöd av 50 kommuninnevånare för att förslaget överhuvudtaget skall behandlas i den kommunala byråkratin. Ganska rimlig nivå, mellan tummen och pekfingret, med 50 stödjare - tycker ansvariga politiker. Hur har man överhuvudtaget kommit fram till detta antal?

Precis som vanligt har politikerna och tjänstemännen slagit sina kloka huvuden ihop och konstruerat ett förslag som försvårar för boende, men minskar arbetet i kommunen. Detta genom att man sätter käppar i hjulen för sina invånare. Det måste betyda att man inte är intresserade av vad deras viktigaste uppdragsgivare - kommuninvånarna - längre tycker i vissa frågor.

Annons

De seriösa politikerna och tjänstemännen måste förstå att förslaget inte är genomförbart för medborgarna. Men det är klart att tjänstemännen kan slå sig till ro, eftersom det inte kommer att ramla in några sådana arbetsuppgifter i fortsättningen eftersom de förslag som inte stöds av 50 invånare går direkt i papperskorgen, genialt.

Det är inte seriöst att ställa den vanlige medborgarens förslagsrätt mot ungdomarnas.

Uppmuntra i stället båda grupper att komma med förslag, något som är utvecklande för ett modernt samhälle.

Hans Båging

Gislövs Läge

Annons
Annons
Annons
Annons