Annons
Insändare

Maximal utdelning av demokratin

Principen för representativ direktdemokrati är att det ska hjälpa människor att få maximal utdelning av demokratin genom att öka möjligheterna att ändra och finjustera sin röst.
Insändare • Publicerad 26 februari 2009

Att rösta direkt i alla frågor är den extrema formen av den finjusteringen. Men det finns andra fördelar som inte innebär lika mycket arbete för väljaren.

Det finns inga mandatperioder. Man kan närsomhelst ta tillbaka sin röst och ge den till någon annan.

Annons

Man behöver inte rösta på bara ett parti utan kan dela upp sin röst till olika partier i olika frågor.

Även för politikerna finns det fördelar. I dagens system kan en politiker som får 1 procent av rösterna fortfarande bara få ett av mandaten i riksdagen (det vill säga knappt 0,3 procent av mandaten).

I en representativ direktdemokrati skulle hen få 1 procent av makten, varken mer eller mindre.

Det är omöjligt att tycka exakt som något av de stora partierna i alla frågor. När vi röstar på dem tvingas vi kasta bort vår röst på att stödja saker som vi inte alls håller med om.

Representativ direktdemokrati kan minska sådana förluster. Resultatet blir ett samhälle där fler kan ge uttryck för sina åsikter, vilket leder till att fler människors behov kan tillgodoses.

Ingrid Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons