Annons
Insändare

Märkliga turer i kulturpolitisk röra

Insändare • Publicerad 13 mars 2007
Vad kostar det Trelleborgs kommun i anseende, att våra politiker inte verkar veta vad de vill utan river upp beslut de själv varit med och fattat?, undrar skribenten efter att kulturnämndens beslut rivits upp. ARKIVBILD:
Vad kostar det Trelleborgs kommun i anseende, att våra politiker inte verkar veta vad de vill utan river upp beslut de själv varit med och fattat?, undrar skribenten efter att kulturnämndens beslut rivits upp. ARKIVBILD:Foto: 

Ett beslut som fattats i kulturnämnden strax innan jul ska nu rivas upp. Det förordar åtminstone presidiet i beslutsunderlaget till kulturnämndsmöte 070227. Beslutet som fattades enhälligt 061219 (§ 85) innebär i korthet att bibliotekschefen sedan snart 24 år, Christian Gisselquist, ska få en ny halvtidstjänst på kulturförvaltningen som kulturstrateg, emedan biblioteket ska få en ny chef. Kulturchefen, Jörgen Flink, ålades att dra igång en rekryteringsprocess, och så har också gjorts, ett antal sökanden till tjänsten finns.

Plötsligt har dock några i den "nya" kulturnämnden kommit på att detta är en dålig idé, plötsligt säger jag, för att personerna i presidiet faktiskt satt med i den "gamla" kulturnämnden och då inte yttrat sig negativt mot beslutet.

Annons

Det nya förslaget till beslut innebär att man ska låta Christian vara kvar på halvtid som chef på biblioteket, (vilket han inte är intresserad av), och låta någon annan på biblioteket gå upp som tillförordnad chef (vilket ingen av bibliotekets personal är intresserad av). Rekryteringsprocessen ska alltså avbrytas, och redan anställda ska i stället tvingas till tjänster de inte vill ha. Varför? Därför "…att det icke är ekonomiskt försvarbart att belasta kulturnämndens budget med en halvtidstjänst för mycket, vilket skulle uppstå om man anställer en ny bibliotekschef på heltid" (Föredragningslista med beslutsförslag 2007-02-27 §16).

Visst. Det blir en förstärkning för kulturförvaltningen, en extra halvtidstjänst, som enligt kulturchefen i princip kan betalas av medel inom förvaltningen. Detta är det enda argument som finns. Då kommer genast andra frågor.

Är det ekonomiskt försvarbart att riva upp ett beslut?

Vad har rekryteringsprocessen som ska avbrytas kostat?

Vad kostar det att anställa en ny bibliotekarie på halvtid? För det är väl inte tänkt att biblioteket ska få en halvtidstjänst mindre? I så fall kan vi börja diskutera konsekvenser. Indragna öppettider, mindre service åt släktforskare, sämre avdelning med Trelleborgslitteratur.

Detta är några av de arbetsuppgifter som i dag ligger på Christians tjänst. Ska andra på biblioteket ta över hans uppgifter får det andra följder. Då kan konsekvensen bli försämrad service till skolorna, inställda bokbussturer etc.

Är det mänskligt försvarbart att tvinga någon till chefskap som inte vill? Någon som dessutom under lång och framgångsrik tid arbetat för kommunen, för biblioteket, som gjort Trelleborgs bibliotek känt i hela Sverige.

Någon som genom medvetet förändringsarbete och aktivt föryngringsarbete sett till att Trelleborgs bibliotek är en attraktiv arbetsplats med många unga medarbetare. Detta i ett bibliotekssverige som befarar rekryteringsproblem när en yrkeskår till stor del bestående av fyrtiotalister går i pension. Är det tacken?

Vad kostar det Trelleborgs kommun i anseende, att våra politiker inte verkar veta vad de vill utan river upp beslut de själv varit med och fattat?

Annci Almqvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons