Annons
Insändare

(M)änsklighet javisst, men inte i Vellinge...

Jag läste med bestörtning Allehanda (11 november). Bestörtningen kom sig av de uttalanden som gjordes av några av deltagarna på mötet angående ett transitboende för flyktingbarn som skulle ha sina lokaler i Vellinge. Mina, mycket obehagliga, associationer rörde sig från tankar på 30-talets Tyskland via årsmöte hos Sverigedemokraterna till ett Ku Klux Klan-möte i södra USA. Jag fick dessutom försöka förklara för mina barn hur det kunde komma sig att det fanns människor boende i grannkommunen som inte ville hjälpa flyktingbarn, trots goda ekonomiska möjligheter. Detta lyckades jag dock inte med, utan fick konstatera att egoism och okunskap tyvärr bredde ut sig i vår närhet.
Insändare • Publicerad 13 november 2009

Någon av deltagarna oroade sig för hur det skulle gå när Vellingeungdomarna mötte flyktingungdomarna på stan?! Ja, vad gör man i Vellinge när man möts på stan? Visserligen är friheten lite större i Vellinge, men här i Trelleborg passerar man för det mesta de man inte känner utan större åtbörder. Har man en riktigt bra dag kanske man till och med säger Hej!.

-Kan vi stoppa det, så ska vi stoppa det!, säger M-nämndens ordförande Carina Larsson. Jag trodde att M stod för något som hade med människor att göra, men det är helt klart att det inte står för Mänsklighet i alla fall.

I dagens samhälle ska det ganska mycket till för att man ska höja på ögonbrynen i förvåning, men detta var ett dylikt tillfälle. Nej, bespara flyktingbarnen denna ignorans. De ska inte behöva utsättas för ytterligare stress och svårigheter. Det kan ju räcka att man kan ha mist mamma, pappa och syskon, att man fått lämna sitt hem, sitt språk, sitt land och kanske blivit vittne till olika scenarier och känslomässiga trauman de flesta i vårt välmående land inte ens kan föreställa sig. Placera dem där de kan få trygghet och känna sig välkomna.

Nilla Andersson
N S
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons