Annons
Insändare

Människan inte beredd att hejda klimatförändringen

Svar till Bengt Stahre (den 19 oktober).
Insändare • Publicerad 27 oktober 2010

Insändare kopplar ihop Global Warming med vattenståndet i Trelleborgs hamn.

Global Warning är benämningen på den förstärkta växthuseffekt som människan bidragit med och som får stora konsekvenser på jordens klimat framöver. Insändaren förväxlar vad vi menar med klimat respektive väderlek. Väderlek är vad som skiftar från dag till dag. Vattenståndet i Trelleborgs hamn beror i första hand på lufttrycket, vindriktning samt vindstyrka. Mera långsiktigt så påverkas vattenståndet marginellt i Trelleborg på grund av landhöjningen som alltjämt pågår. Just vid sydkusten är det emellertid frågan om en liten landsänkning, vid Trelleborg cirka 0,06 cm/år.

Annons

Man får inte glömma att Östersjön är ett innanhav som består av ett antal djupare bassänger. Vattnet skvalpar runt beroende på vädret så ibland har vi lågvatten och ibland högvatten. Östersjön tillförs stora mängder sötvatten, cirka 16000 m3/s. Östersjön är avskilt från världshaven och är endast förenade via smala sund. Man kan betrakta Östersjön som en mycket stor fjord. Eftersom vi saknar en bred kontakt med Nordsjön har vi heller inte någon nämnvärd tidvatteneffekt såsom den man kan iakttaga längs Danmarks västkust mot Nordsjön.

Global Warning är en alltför allvarlig sak att dribblas bort med argument som inte har med saken att göra. Den tilltagande växthuseffekten har redan nu genom uppvärmning av oceanerna fått världshaven att öka i volym genom densitetsändring. Denna ändring i densitet är främst allvarlig för vissa låglänta områden ute i världen. För Trelleborgs del blir det inte värre än att man flyttar en bit från kusten samt en del landområden som ligger lågt. Ändring i vattenyta går i detta fall relativt långsamt. Man bör däremot inte bygga in sin infrastruktur eller viktiga samhällsfunktioner i dessa områden. För Trelleborgs del har kommunen redan märkt ut dessa områden som berörs av volymutvidgningen.

Vad värre är att om vi inte lyckas stoppa klimatförändringen så kommer även landisar att smälta vilket ger betydande havsytehöjningar och förloppet har en betydligt snabbare utveckling. Historiskt så skedde det senast för cirka 125 000 år sedan.

De havsytehöjningar som man brukar tala om är de som beror på volymutvidgningen och inte den som kommer av landisars smältning. Så vad som gäller om 100 år vet man intet eftersom det beror på så många faktorer, bland annat om vi kan hejda klimatförändringen men just nu tycks människan inte vara beredd till att göra några effektiva åtgärder.

Nilla Andersson
Bertil OhlssonMiljöpartiet i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons