Annons
Insändare

Många sevärdheter i Trelleborg ligger centralt

Insändare • Publicerad 13 november 2006

Svar till Återigen trelleborgare – sedan sex år, den 30 oktober, JAS, den 31 oktober och Härligt med en levande stad den 8 november.

Av princip brukar jag inte svara på anonyma insändare men undantag bekräftar regeln!

Annons

Att alla de som förordar Nedre som pågatågsstation är bakåtsträvare har du nog missuppfattat. Det är definitivt inte Banverket som kom på den galna idén att lägga en station vid Sandmöllan. De utgick naturligtvis från början att stationen skulle ligga vid Nedre. Var, när och varför förslaget om Sandmöllan dök upp vet jag inte men förslaget borde skrotas direkt och de pengar det kostar med den utredningen kan läggas på utbyggnaden vid Nedre.

Ni som nämner turister. Självklart vill vi ha turister men för det första är nog inte pågatågen i första hand ämnade för turister utan för pendlare till jobb i Malmö, studerande i Lund och så vidare.

För det andra, stackars de turister som eventuellt skulle stiga av vid Sandmöllan med det avgasdoftande trafikkaos som redan råder där. De får se en mycket tät bostadsbebyggelse med flervåningshus och villor runt om!

Det som turister brukar vilja titta på är sevärdheter som ofta ligger mer centralt. Till exempel kyrkor, vårt fina vattentorn, Sjöormen, Ebbe-museet, Böst med mera.

Som turist går väl de flesta även i affärer. Så ett blomstrande affärsliv i centrum är i högsta grad önskvärt så visst har köpmännen rätt. Men man kan nog konstatera att de turister som kommer hit åker bil eller kommer med färjorna. De som eventuellt kommer med tåg skall kunna hoppa av i ett sjudande centrum, alltså nere i stan.

Nej, det är varken nostalgi, bakåtsträvande eller "bort med turisterna så fort som möjligt" som är orsaken till att så många vill ha Nedre som station. Utan det är helt enkelt den självklara placeringen och det borde alla förstå som kan se helheten och som kan se framtiden.

På tal om framtiden, visserligen byggs det en del vid 108:an men i framtiden skall det byggas nordost om Trelleborg också, plus i centrum, så Sandmöllan blir knappast den mittpunkt som förespråkas utan snarast en utpost!

Troligtvis kommer pendlarna mest österifrån, med bil till stationen. Det är naivt att tro på gång- och cykelavstånd. Då blir det inte många pendlare oberoende var stationen ligger!

Vad vore det för fel på en vacker, nostalgisk station egentligen?

Gunnel Dahlberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons