Annons
Insändare

Måna om djuren

Lästa artikeln angående skällande hund (den 21 augusti).
Insändare • Publicerad 4 september 2014
Skribenten vill förbjuda innekatter eftersom han anser att det är djurplågeri.
Skribenten vill förbjuda innekatter eftersom han anser att det är djurplågeri.Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Det är mycket enerverande att sitta och lyssna på en skällande hund när man bor i exempelvis lägenhet.

Vad är att göra? För det första bör ju någon ifrån styrelsen upplysas om problemet. För det andra, om inte tillsägelsen hjälper, då får man gå till miljö- och hälsovårdsmyndigheten och åberopa sanitär olägenhet. Nästa steg kan då bli att gå till advokat som kan åberopa djurskyddslagen.

Annons

Vad är det som händer med djuret i ett sådant fall? Man skall komma ihåg att en hund är ett utpräglat flockdjur från början, därför skall man inte lämna exempelvis en hund mer än högst fyra timmar enligt lagen.

Hunden har ifrån inköpet valt ägaren som sin ledare och kan sakna ledaren och känner sig helt övergiven och blir med andra ord ledsen, den skäller och ylar för att få sällskap. Om nu hunden uppför sig på detta sätt då är det inte fel på hunden utan fel på den så kallade ledaren. Ska man skaffa sig en hund, vilken ras det vara må, då måste man se hur mycket tid man kan ägna den för att slippa denna situation som tydligen har uppstått och omtalas i tidningen.

Man kan säga så här: Om du sköter en hund som den skall, då blir det den bäste kamrat du kan tänka dig framöver!

Jag skall passa på och nämna något om så kallade innekatter, det vill säga katter som inte får komma ut i naturen. Dessa stackars djur som har blivit kastrerade, både honor och hanar, har mist sin drift att föröka sig, men driften att smyga på sitt byte som är deras natur den kan inte kastreras bort. Att tvinga katter att leva på detta sätt, vill jag kalla för kvalificerat djurplågeri och det borde förbjudas enligt lag.

Nu kan jag förstå, att många tycker att jag går till angrepp på kattälskare i allmänhet men det finns inte något djur som är sötare och roligare än en kattkälling och därför skall man vara mån om dessa djur.

Nilla Olsson
Magne Andersson, före detta kommunjägare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons