Annons
Insändare

Man ska vara rädd om skattebetalarnas pengar

Jag kollade på Rapport om skandalerna kring Vattenfall och Telia.
Insändare • Publicerad 15 maj 2014
Regeringen har ett kollektivt ansvar. Hela regeringen är självklart ansvariga – men största ansvaret faller givetvis på statsministern i egenskap av regeringschef, skriver Per Brandt angående NUON-affären.
Regeringen har ett kollektivt ansvar. Hela regeringen är självklart ansvariga – men största ansvaret faller givetvis på statsministern i egenskap av regeringschef, skriver Per Brandt angående NUON-affären.Foto: Foto: MAJA SUSLIN / TT

Nu lägger både Borg och Reinfeldt hela skulden på förra vice statsminister och näringsminister Maud Olofsson. Peter Norman verkar vara ångerfull, men skyller på machokultur i båda bolagen. Emellertid klingar det ihåligt. Självklart måste regeringen känt till dessa saker. 90 miljarder (90-tusen miljonersaffären) måste vara svenskt rekord i bortkastade pengar från en regering som säger ”Vi tar ansvar” och ”Man ska vara rädd om skattebetalarnas pengar”.

Detta visar att man saknar fullständigt respekten om skattebetalarnas pengar. Reinfeldt och Borg tror att de kan gömma sig bakom Olofsson och Lööf. Tyvärr är sakförhållandet det att regeringen har här ett kollektivt ansvar. Hela regeringen är självklart ansvariga – men största ansvaret faller givetvis på statsministern i egenskap av regeringschef.

Annons

Hela denna skandal visar att man haft hemliga ägardirektiv. Regeringen har på hemmaplan berömt sig att vara den mest miljömedvetna av alla och ha som mål att bli helt oberoende av fossil energi före 2030. I själva verket har man med Energiministern, som drivande, ägnat sig åt precis motsatsen.

Regeringen har ju investerat i det skitigaste som finns och ökat utsläppen av växthusgaser till det femdubbla, på lika många år.

Att nämna denna regering i samband med miljö är onekligen provocerande. Det ska bli oerhört intressant att höra regeringens agerande från ren miljösynpunkt.

Till sist bägge näringsministrarna – deras okunskap och bristande livserfarenhet – gör att de förmodligen tar död på Centerpartiet, men det är ju ingen större förlust. Att vara näringsminister, kräver gott omdöme och intelligens. Det krävs även en regering, som kan regera. Det krävs en regering som har koll på de statliga företagen och att dessa får riktiga ägardirektiv och att dessa kontinuerligt följs upp.

Här har regeringen haft noll koll. Speciellt viktigt i diktaturstater. Glöm inte att Vattenfall i dag är en av Europas största miljöbovar. Vattenfall släpper ut mer koldioxid i Europa än hela Sveriges samlade utsläpp.

Det måste bli ändrade regler i KU. Det måste ställas högre krav på civilkurage för ministrar. De ska inte kunna neka att ställa upp i KU.

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons