Annons
Insändare

"Man måste få tycka olika"

Det jag ser, hör och funderar över i diskussionen om dessa ”barn”/ungdomar som nu är placerade i Hököpinge i Vellinge kommun, är att ingen lyssnar på vad de egentligen säger. Man får lätt intrycket att de är emot invandrare, när de i själva verket är rädda för vad som kan hända i Hököpinge med omnejd. De är rädda och oroliga för att detta ska bli ett boende som resulterar i ett nytt Rosengård, med allt tråkigt som hänt där. De är också oroliga för sina barn. Man läser och hör så mycket, så det är inte alls konstigt, att man får ett sådant här resultat när man placerar människor så här.
Insändare • Publicerad 26 november 2009

Man måste ha kommunen och invånarna med sig, tala om vad som ska hända, hur lång eller kort tid de ska stanna och så vidare. Man kan ju tänka att när man sätter en grupp ledsamma med tragiska bakgrunder så ska de sitta tillsammans. De ska bearbeta detta samtidigt som de kommer till ett annat land med ett språk som de inte förstår. Språket är en inkörsport för att få känslor att lösas upp och kanske är det en del av detta man är rädd för ska gå illa. Att hat går ut över fel människor.

Men om man läser och ser på tv, så finns det många människor i Vellinge som vill ta hand om dem och de blir ju inbjudna att bo hos folk. Detta måste ju vara ett helt underbart sätt att lösa problemet på. Då blir det ju inte bara familjärt, de blir ju integrerade i svenska hem också. De kan ju naturligtvis få betalt som en samhällstjänst.

Annons

Jag undrar också om våra politiker accepterar illegal invandring, för om jag förstår är det så de kommer in. Det var väl inte så det var tänkt att det skulle gå till enligt det avtal som skrivits på, hoppas jag.

I Malmö säger Repalu att pengarna tagit slut och att de inte klarar invandringen just nu. Där råder även bostadsbrist. Men så är det ju i alla kommuner. När pengarna är slut begär man mer från staten för att kunna hålla huvudet ovanför vattenytan. Var får man då dessa pengar till en folkgrupp som behöver så mycket resurser? Vi har ju inga resurser kvar till barnomsorg, äldreomsorg, skolor, kultur och häkte i Trelleborg med mera.

Var ska man trolla fram dessa pengar. Jag har i alla fall lärt mig att har man inga pengar i börsen så kan man inte handla. Vem ska då betala notan?

Ni politiker förstår väl att det sticker i ögonen på fotfolket, att vi ska behöva bli arbetslösa och dra in överallt men ändå med positivitet göra ett bra arbete. Då kan man inte erbjuda och bjuda in människor för hjälp när vi inga medel har för att hjälpa dem. Då blir det sådan hjälp som Repalu erbjuder på Rosengård med lägenheter fulla med kackerlackor. Tycker ni att det är hjälp att låta människor bo så? Det tycker inte jag. Det är ett brott mot mänskligheten att göra så och då tycker jag att det är bättre att sätta gränser och säga att vi inte kan hjälpa.

Sen förstår jag inte varför man inte får ha en åsikt om invandrare utan att då förklaras som invandrarfientlig. Man måste få tycka olika utan att vara invandrarhatare.

Det finns bra och dåliga människor i alla kulturer. Men jag kan ändå förstå oroliga människor i Hököpinge.

Nilla Andersson
Pia Fredriksson, Anderslöv
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons