Annons
Insändare

Man kan inte ro både åt vänster och höger

Insändare • Publicerad 29 augusti 2005

Frågan om en lokal allians blir mer och mer brännbar. Möjligen ser man att den borgerliga alliansen på riksnivå fungerar mycket väl. Går detta att översätta till lokalplanet i Trelleborg?

När jag läser alla insändare och tyckande i ämnet blir jag allt mer osäker. Är detta så viktigt på lokalplanet? Har Egil Ahl någon allians? Med tanke på hur det ser ut i Trelleborg med ett för dagen moderatsocialistisk allians ledda av paret Ahl och Christensson är frågan berättigad tycker jag. Vilket mandat har de moderater som bjuder in? I sak har ju m inte gjort någon programförklaring utan kan likafullt fortsätta samarbeta med Ahl i tolv år vilket Christensson sagt. Jag har inte sett någon offentlig kursändring.

Annons

Vad har borgerligheten att vinna på en allians? Om man ser det i ljuset av att många moderata väljare sagt att man lokalt kommer att rösta på andra partier än M på grund av vad som hänt under perioden. Detta är faktiskt verkligheten. Om nu övriga partier då samarbetar med M under dagens M ledning kan ju snarare väljarna tycka att då kan man ju rösta på vem som helst eftersom ju alla ändå samarbetar med Ahl direkt eller indirekt.

Om syftet är röstmaximering kan utfallet faktiskt bli det omvända tror jag.

Jag ser faktiskt inte poängen i nuläget. Vi hade ju gemensamma dokument förra valet men de var ju inte värda bläcket de var skrivna med på valnatten.

I övrigt är det ju mycket rörigt på flera plan. Per Grönlund (spi) vill samarbeta med m medan Birger Lindgren verkar vara av annan åsikt. Samtidigt utesluter ju m spi från samarbetet. Det blir ju komiskt det hela. Självklart måste även spi vara med i ett tilltänkt underlag.

Om man då tittar på sossarna så är de ju lika strandsatta som moderaterna. De sitter ju fast i ett samarbete med det parti som man brukar skälla på i valrörelsen. Nu kan Björk och Co inte damma av högerspöket och skrämma väljarna med M som man brukar. Nu får man hitta på en ny taktik. Hur ställer sig mp och v som inte fick vara med förra valet? Egil Ahl har faktiskt samma bekymmer som Moderaterna har.

Är det inte troligt att flera besvikna s-väljare som tycker illa om m-samarbetet kan gå till mittenpartierna i stället? Bildar vi alla en allians faller ju det alternativet.

Man skall inte titta bakåt det är riktigt, även om det är svårt att glömma bilden av när Christensson/Ahl sade till sina politiska bröder: "Skriv på detta inom en timma annars kan ni få det ännu sämre". Visst kan man dra ett streck över detta ohyggliga svek men är det därför nödvändigt med en allians? Det är kanske möjligt att samarbeta ändå i vissa frågor.

Man skall också komma ihåg att m räddat s från svidande nederlag i fullmäktige på senare tid. Frågan är ju vem som har mandat att tala för moderaterna när det gäller en allians ?

Hade det möjligen inte räckt att oppositionen deklarerar att man vill avsätta s från makten och att man sedan ser hur mandatfördelningen ser ut efter valnatten?

Jag vill betona att jag tycker att det är tråkigt att man inte kan samarbeta i vanlig utsträckning men man kan inte blunda för verkligheten och hur den ser ut. Jag har kanske fel men jag har svårt att se det hela på något annat vis. Har man satt båten i sjön får man också ro den i land.

Annons

Detta bör nog m tänka på. Man kan inte ro både åt vänster och höger för då kommer man ingenstans. Nej lite klarare linjer behövs tycker jag.

Personliga åsikter från

Mats Svensson

kristdemokraterna

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons