Insändare

Man kan inte längre vara kommunen lagom

Insändare • Publicerad 11 september 2013

Har varit på workshop i projektet Trelleborgs Stad 2030 och summerar mina tankar kring läget...



Kommunen och politikerna (syftar mest då på tidigare sittande) borde skämmas...
 Planerna med ringväg, pågatåg och ny hamn med mera skulle ju ha varit klart redan för fem till tio år sedan. Innan detta är bordlagt, bestämt vem som ska finansiera och första spadtaget är taget har både Helsingborg och Landskrona byggt sina tunnlar över sundet och då har Trelleborg även förlorat stora delar av trafiken i hamnen. I dag lever Trelleborg på hamnen och detta mycket beroende på att det inte finns så många andra alternativ för gods och lastbilar.

 Jag tänkte ta upp några viktiga hörnstenar för projekt Trelleborgs Stad 2030.



Först, kommunen måste bestämma sig vad de vill. 
Man kan inte längre vara kommunen lagom, där inget händer men allt funkar. Tiden med att slå sig för bröstet för 20 vissna palmer längs infarten är förbi. Man kan inte bara leva på gamla meriter och se de andra kommunerna köra förbi.
 Se på Svedala, Ystad, och Skurup. De bestämde sig för att vi ska finnas, vi ska ha vårt folk kvar här och de har satsat på nya attraktiva boenden. Jag vet inte hur länge Ystad har haft sin ringväg? Till och med Skurup har en ringväg och ingen av dem har Sveriges näst största hamn...



Politikerna i denna kommun har ju milt sagt en förmåga att inte få tummarna loss dessutom är ju pajkastning tyvärr ofta förekommande. Ska detta projekt ros i hamn krävs en enorm skärpning. Oavsett politisk färg och oavsett vem som styr efter nästa val krävs ett gediget samarbete, annars kan projektet läggas ner direkt. Tyvärr.



Bomässan 2007 trodde jag att startskottet gick. Alla byggherrar och kataloghustillverkare flaggade upp och banan var stakad. Vad hände? Varför flyr de nu kommunen? Denna region är ju superhet och ännu oskuldsfullt obebyggd. En guldgruva för nybyggen och chansen att få folk att flytta hit. Eller ska vi syssla med krystade nybyggen med LSS-boende? Har vi folket, har vi handeln och har vi handeln har vi ett levande centrum utan tomma butikslokaler. Har vi handeln har vi även jobben där. 



Tången... Ska vi få hit folk, turister, nyinflyttade måste vi göra något åt tången. Som en herre här i stan sa "Det är ju här i kommunen all Östersjöns tång finns". Han har så rätt den gamle mannen. Har Ystad tång? Har Skurup tång? Har Kämpinge tång? För några år sen tog man tag i problemet, någon förvaltning tog upp tången, la den på stranden och där blev den liggande. Kommunen/politikerna kunde inte komma överens om vilken förvaltning som skulle ta hand om den, betala och heller inte vad man skulle göra med den. Kalaset slutade i att tången dumpades tillbaka i havet igen... Detta speglar denna kommun i ett nötskal. Kanske finns det ett sätt att göra något med tången? Energigas? Fjärrvärme? Jag vet inte men det kanske skulle satsas på något center/forskningscenter/högskoleutbildning här i kommunen där detta testas? Det skulle ju sätta kommunen på kartan och skapa arbeten.



Smyge, Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Jag säger det igen, Sveriges sydligaste udde. Detta är stort, detta är unikt och detta ligger här gratis men trots detta finns det inte en enda skylt till denna turistattraktion någonstans. Uselt är ett milt uttryck. Det är ju Smyge som kommunen och staden ska lyfta fram och satsa på. Det är ju Smyge alla ska vilja besöka, alla ska vilja vill se och alla ska vilja komma till. Hur många känner egentligen till att detta är Sveriges sydligaste punkt? Åtskilliga människor säger Ystad. Alla låtar som tar upp ämnet i texten lyder från Ystad till Kiruna. Smyge ska innehålla ett interaktivt center med bland annat stora skärmar där man via internet ska kunna vinka och prata med folk i Treriksröset och kanske via Sveriges östra och västra punkt också? Det ska finnas fakta om till exempel så här många iphones är Sverige långt med mera. Ett tekniskt, inspirerande och roligt center med lite nytänkande om Sveriges fakta i synnerhet och Söderslätt/Öresundsregionen i allmänhet. Souvenirshop med klenoder från hela Sverige. Restaurang, kafé, glass, möjlighet för egen medhavd mat etc. Turistbyrå med mera. Listan kan göras lång. Helt enkelt ett upplevelse center. Dagens bleka och intetsägande södra udde med en blygsam parkering och korvkiosk är sannerligen inget att sätta på kartan.

Louise Löfgren
Lars
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.