GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man kan inte hålla på att drömma om ny kärnkraft

Svar på Motvind (debatt den 21 januari).
Publicerad 23 januari 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ny kärnkraftsteknologi vet vi om tio år om den är användbar, det vi vet i dag är att avfallet bara belastar 40 generationer framgent men avfallet växer 30 gånger i volym, skriver Kjell Forsberg.
Ny kärnkraftsteknologi vet vi om tio år om den är användbar, det vi vet i dag är att avfallet bara belastar 40 generationer framgent men avfallet växer 30 gånger i volym, skriver Kjell Forsberg.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Varför spilla en massa krut på skitsnack om företaget? Jag tycker det är bättre att hålla sig till fakta och i nutid.

Nu är elsystemet felkonstruerat i relation behovet. Varför de då? Jo för att vi slösat med energin på grund av det låga priset. Det byggs nya kåkar med 30 år gammal teknik. Vi har en massa gatubelysning med energislösande teknik med mera.

Elsystemet behöver byggas om nu och då behövs mer solcellsanläggningar som kompletterar vindelen och energilagring typ vätgas och batterier. Det behövs mer energiproduktion i södra Sverige där behovet finns i huvudsak. Man kan inte hålla på att drömma om ny kärnkraft, man måste leva i nuet.

”Hur rimligt är det att 4 000 generationer skall ta hand om vårt avfall?”
Kjell Forsberg

Den gamla kärnkraftsteknologin tar tio år att bygga. Varje gång det skett en kärnkraftsolycka så har säkerheten behövt höjas och det kostar pengar, samma sak blir det framöver. Hur rimligt är det att 4 000 generationer skall ta hand om vårt avfall?

Ny kärnkraftsteknologi vet vi om tio år om den är användbar, det vi vet i dag är att avfallet bara belastar 40 generationer framgent men avfallet växer 30 gånger i volym.

Ni som bor vid havet bör lägga ner lite energi på att bestämma er för hur ni vill ha stranden för att klara framtida havsnivåhöjningar.

Kjell Forsberg