Annons
Insändare

Man fångar som bekant fler flugor med honung än med ättika

Svar till Jan-Erik Andersson (S) (debat den 9 december).
Publicerad 13 december 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det vore snyggare om Metall sansade sig och försökte påverka de medlemmar man väl ändå har på Tesla genom att locka dem med fördelarna med fackföreningar hellre än att hota med överdrivna principiella och juridiskt felaktigt underbyggda krav, skriver  Lars-Olof Svedberg.
Det vore snyggare om Metall sansade sig och försökte påverka de medlemmar man väl ändå har på Tesla genom att locka dem med fördelarna med fackföreningar hellre än att hota med överdrivna principiella och juridiskt felaktigt underbyggda krav, skriver Lars-Olof Svedberg.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag håller med dig om principen att det kan ha fördelar med ”den svenska modellen” där företag och anställda omfattas av kollektivavtal! På ungefär samma sätt som det i en krissituation mellan gifta par kan vara bättre eller åtminstone enklare att vara gift än att vara sambo. För det finns helt enkelt rätt mycket som i så fall är uppstyrt genom avtal respektive giftermål.

Och detta med kollektivavtal kan jag säga trots att min första erfarenhet av fackföreningar var när en ung Lars-Olof stod, lätt desorienterad på däck till ett svenskt lastfartyg, i Frihamnen i Göteborg strax före avgång till Sydamerika. När det plötsligt dyker upp en stor man, som med pockande röst säger ”skriv på här!”. Det visade sig sedan vara Sjöfolksförbundets metod att värva medlemmar, även dem, som efter ett antal års praktik och teoretiska studier, definitivt kom att höra hemma i Maskinbefälsförbundet i stället. Och där fanns jag senare, även under teoristudietiden på flera år. Så jag är solklart rent principiellt positiv till medlemskap i fackföreningar och har alltid varit medlem själv, även under senare år med jobb i land!

Annons

Men, Jan-Erik, jag blir inte klok på om du i ditt inlägg vill stämma in i Socialdemokraternas ständiga (centralstyrda?) prat om hur usla SD är eller om du är orolig för det där med den ”svenska modellen” som sådan!

För är det SD:s uselhet du är ute efter är det ju faktiskt så att SD trots allt fått medhåll nu från en – läs och häpna – socialdemokratisk grupp som nu öppet men indirekt berättar att SD faktiskt haft rätt och mer eller mindre alla andra partier haft fel i en hel del frågor. Och säkert just därför fått medhåll av alla dem som nu röstar på partiet. Fullt frivilligt, helt utan hänvisning till vare sig svenska modeller eller annat. Eller för den delen påverkats enligt Sjöfolksförbundsmetoden för länge sedan…

Och är det det där med ”den svenska modellen” så är det ju faktiskt tydligen så att det är något slags gentlemens agreement, utan lag- eller avtalskrav. Och hur korkat jag då än kan tycka att Musk bär sig åt har du förvisso rätt i att Metall kan ”kräva” kollektivavtal. Men jag har samtidigt inte sett något som säger att han måste gå med på ert krav. Och då är jag fräck nog att tycka att det vore snyggare om Metall sansade sig och försökte påverka de medlemmar man väl ändå har på Tesla. Lämpligen genom att locka dem med fördelarna med fackföreningar hellre än att hota med överdrivna principiella och juridiskt felaktigt underbyggda krav. ”För man fångar som bekant fler flugor med honung än med ättika” som det väl heter…

Och du Jan-Erik, förresten, kom vänligen ihåg att jag inte har ett smack med SD att göra. Men det utesluter inte att jag instämmer i de slutsatser som dina partikamrater kommit fram till i sitt analysarbete! Så jag tillåter tills vidare mig att tycka att blockaderna mot Tesla är ett slags rent principiella förtvivlade åtgärder, när ni inte av egen kraft kan locka medlemmar!

Lars-Olof Svedberg

Annons
Annons
Annons
Annons