Annons
Insändare

Ljungman trixar med siffrorna

Insändare • Publicerad 10 juni 2005

M-nämnden i Vellinge kommun kommer den 14 juni att fastställa bidraget till barnomsorg och skola i annan regi för höstterminen 2005. Vad som inte med tydlighet framgår av underlaget är att det handlar om en bidragssänkning för de privata verksamheterna. Detta innebär att de enskilda förskolorna kommer att få minskat bidrag i storleksordningen drygt 100 000 kronor per förskola, vissa kanske ännu mer.

Nu påstår M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman i olika sammanhang att det tvärtom handlar om en ökning av bidraget då det tillkommer ett statsbidrag för personalförstärkningar. Logiken rimmar väldigt väl med kommunens i övrigt oerhört njugga barnomsorgspolitik utan visioner och framförhållning. Barn ses av den moderata kommunledningen som en enorm kostnad och som ett besvärligt inslag i kommunen. Genom "effektivisering" av den offentliga barnomsorgen där förskolebarnen är de stora förlorarna argumenterar kommunledningen för att denna fullständigt oacceptabla lägstanivå skulle vara rimlig och därför ska gälla generellt, när kommunen i stället borde satsa på de minsta barnen. I stället för att agera så reagerar man, alldeles för sent, på grund av passivitet i barnomsorgspolitiken. Kommunen har inte ens haft framförhållning att kunna ta emot nyinflyttade barn. Oerhört dåligt!

Annons

Om kommunen hade fört en barnomsorgspolitik värd namnet och minskat barngruppernas storlek för flera år sedan hade man med enkelhet haft möjlighet att hantera den ökade inflyttningen på annat sätt än den kortsiktiga och kostsamma lösningen att hyra in dyra "paviljonger". Tanken med statsbidraget är ju att höja nivån och kvaliteten i förskolan. I stället använder kommunen dessa förstärkningspengar till andra kommunala verksamheter då man ju sänker det kommunala bidraget till de privata förskolorna. Mig veterligen kommer Skolverket att begära in underlag för hur statsbidraget har använts. Blir det inte besvärligt att inför Skolverket påvisa en utökning av personalstyrkan, för att kunna kvalificera sig för statsbidraget, då de privata förskolorna först måste reducera personalen till följd av minskat kommunalt bidrag? Kommunens trixande innebär alltså att de privata förskolorna med nöd och näppe kommer att kunna upprätthålla nuvarande nivå i stället för att satsa på kvalitetshöjningar, vilket ju var tanken med statsbidraget. Att Ljungman kan dupera sina moderata kollegor i det här avseendet är beklagligt. Mig lurar han dock inte!

Anders Alkewall

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons