Annons
Insändare

Ljuger Trelleborgs hamn medvetet?

Sedan den 16 april i år verkar det råda en total nyordning i kommunen.
Insändare • Publicerad 12 juli 2013

Trelleborgs Hamn AB verkar ha tagit över samhällsbyggnadsnämndens ansvar och verksamhet. Delvis också utbildningsnämndens. TA skrev den dagen:

"Trelleborgs hamn och det kommunala bolaget Östersjöterminalen har investerat cirka nio miljoner kronor i ett nytt järnvägsspår ut till Nio-E-området dit Kockums skulle flytta.

Annons

-Jag har pratat med vd för hamnen Tommy Halén om det, säger Ulf Bingsgård. Man kan inte säga att investeringen är helt bortkastad. Vi har ju diskuterat ett truck- och logistikcenter i östra Trelleborg.

Jan Isaksson (M) är styrelseordförande i hamnbolaget och håller med om att Trelleborg kan få nytta av investeringen trots allt.

- Man kan tänka sig att vi lägger truck- och logistikcentret på Nio-E-området när vi flyttar det. Det kan bli en del i arbetet med att lämna de västra delarna av hamnen för den planerade Sjöstaden, med bostäder, säger han."

Vad värre är, att TA även, senare, refererade Länsstyrelsens svar/uttalande om klagomål på nattligt oljud från muddringen i hamnen. Länsstyrelsen begärde in svar från hamnen och fick beskedet, att muddringen upphört redan den 4 juni. Vilket inte på något sätt stämde. Muddringen pågick fortfarande 3 juli klockan 18,30 då jag gick längs stranden hem med hunden. Vi talar alltså om det nattliga buller, som den dygnet runt pågående muddringen alstrar.

Hamnbolaget anser sig tydligtvis ha rätt till att förneka medborgarna sina medborgerliga rättigheter. Hårt uttryckt ja, men likväl skyller man på de tre invånare, som behagade överklaga beslutet om hamnens utbyggnad. Via sina överklaganden skall de ha försenat utbyggnaden. Hamnens ledning verkar inte ha ens den mest rudimentära insikten om demokratins regler.

Under de av hamnen bekostade och guidade rundturerna i hamnen med buss har en ledande tjänsteman vid upprepade tillfällen meddelat att Östra Skolan skall rivas. I och för sig den bästa miljö- och hälsomässiga lösningen om den östra infarten till hamnen blir verklig. Men den är långt ifrån "förkunnad i kyrkan" ännu. Det gick till och med så långt, att kommunalrådet Ulf Bingsgård fick gå ut med meddelande i TA om, att det inte finns några som helst planer på att riva skolan.

Med ovan relaterade felaktigheter och ”fakta” som grund, kan man fråga sig, hur mycket av den totala informationen, som hamnen ger ut, är desinformation, eller ren lögn.

Nilla Olsson
Tom Nyström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons