Annons
Insändare

Livet inte så dumt när man lärt sig leva för sin egen lycka

Till mitt yngre jag och alla de 385 000 barn som växer upp i ett hem där det finns alkohol-, drogproblematik eller psykisk ohälsa.
Publicerad 20 februari 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nathalie, som vuxit upp med en mamma med beroendesjukdom, vill ingjuta hopp hos andra barn.
Nathalie, som vuxit upp med en mamma med beroendesjukdom, vill ingjuta hopp hos andra barn.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Hej 13-åriga N, jag vet att du är orolig just nu. Din mamma har precis berättat att hon är alkoholist och att du känner dig förvirrad.

Jag vet att du komma känna dig orolig över att hon ska falla tillbaka nu när allting ska bli så bra, jag vet att du känner dig förvirrad över alla dessa känslorna som bubblar över det som varit. Men du kommer snart att träffa en kille, en kille som du tycker mycket om. Där kommer du hitta din plats i ramen igen, men N, det förhållandet kommer leda till att du inte längre bara är en anhörig utan du också kommer att bli medberoende.

Annons

Du kommer börja i nionde klass och du kommer att bli mer och mer trött, för du ska kolla honom hela tiden, du orkar snart inte längre gå i skolan i en hel vecka i sträck för att du känner att du måste ta hand om.

Du tycker inte om att han dricker så mycket och använder droger, så du måste kolla honom och få honom att låta bli, du måste vara perfekt så det blir värt för honom att sluta med sitt missbruk, så att han inte förlorar dig…

Du kommer vara stark nog att göra slut när de där otroheterna avslöjas, men du kommer snabbt tillbaka, för du vill ju så gärna tro på alla lögner och ursäkter, för ditt liv kretsar ju runt honom och du har missuppfattat att vara beroende av någon med kärlek.

Du kommer leta i hans rum, i varenda vrå och byxficka för att hitta något, men du kommer samtidigt tillåta dig själv att sälja en påse ”gräs” genom hans sovrumsfönster, för du måste ju hjälpa honom ur hans knipor. Jag förstår dig N, det är svårt när man inte vet, du får näsblod, migrän och mardrömmar. Du kommer förlora fotfästet av oro när han plötsligt försvinner en vecka, och du vet inte hur du ska orka leva tills du är 40 när du knappt orkar när du är 15 år.

Men N, när du är 16 år blir du gravid, och när du fyllt 17 år så får du en ängel på bröstet. Du får något nytt att ta hand om, och du beskyddar honom med ditt liv, för du vet vad som är rätt och fel...

Trettonåriga N, jag önskar att du visste att när du fyller arton år så har du ett barn som snart är ett år och du kommer påbörja en anhörig behandling för att bli av med ditt medberoende. Du kommer må jättebra och du kommer ha hela världen vid dina fötter. Det kommer komma problem i ditt liv men du kommer kunna hantera det, för att du har fått lära dig, fått kunskap och verktyg att använda dig av för att klara livets svåra val och situationer.

Trettonåriga N, jag önskar jag kunde berätta för dig att det finns hjälp för dig, jättebra hjälp, du har rätt till stöd och du har rätt att må bra och ha en trygg uppväxt.

Älskade N, livet är inte så dumt när man fått lära sig hur man lever för sin egen lycka i stället för någon annans, det lovar jag dig och allting kommer bli okej.

Nathalie

Annons
Annons
Annons
Annons