Annons
Insändare

Ledningen för s har tappat den politiska kompassen

Insändare • Publicerad 31 oktober 2006

Om kommunvalet i Trelleborg 2006 och dess efterdyningar.

Efter valet 2002 ingicks som bekant en valteknisk samverkan i Trelleborg mellan socialdemokraterna (s) och moderaterna (m). Socialdemokraterna agnade fett och dåvarande ledning för m svalde betet. Från ledande företrädare inom denna oheliga allians hette det då att samverkan hade till syfte att hålla sverigedemokraterna (sd) borta från allt inflytande i den lokala politiken. Vi vet nu alla att m inte gjorde några politiska vinster, men hjälpte s att behålla den politiska makten i Trelleborg.

Annons

Det kan konstateras att Trelleborg är en välskött kommun med ordning och reda i ekonomin, en god befolkningstillväxt och en stor nybyggnation.

Socialdemokraterna undrar varför de förlorade valet? Det är inte så enkelt som att bara skylla på lokalpressens negativa granskning av deras politik. Ett skäl måste vara fartblindhet bland de ledande företrädarna. Man har inte lyssnat tillräckligt på innevånarna. Kommunalrådet Ahl har centraliserat en mycket stor del av makten kring sin egen person.

Aktningen för s blev heller inte större då det s-märkta kommunalrådet Ahl såg till, att efter rabalder, betala tillbaka de kalaspengar som han fick i samband med sin 60-års fest. Några närstående politiker hade beslutat att kommunen skulle betala festligheterna. Pengarna kunde inte bokföras på rätt konto eftersom det saknades följebrev från Ahl. Detta hade till följd att beloppet återsändes till avsändaren. (Har budgetchefen fortfarande inte lärt sig att handlägga ett sådant ärende?) Detta uppfattar jag som ett exempel på maktfullkomlighet. Många är trötta på den socialdemokratiska planhushållningen och centralstyrningen.

Efter att s i Trelleborg förlorat valet och som det visade sig vara uteslutet att ingå i allians med de "gamla partierna" återstod endast sd. För att behålla makten förhandlade således s med det partiet som de under valrörelsen tagit heder och ära av. Förhandlingsresultatet känner vi till. Egil Ahl "har beslutat lämna politiken" efter ingripande från såväl den socialdemokratiska styrelsen i Skåne som dess centrala partisekreterare i Stockholm. Såsom Ahl uppgivit hade kontakten med sd föregåtts av ett möte, där en enig styrelse i arbetarkommunen gett klartecken till sådana förhandlingar. Då bör väl inte endast budbäraren Ahl avgå, utan den logiska konsekvensen måste bli att hela denna grupp bör ställa sina platser till förfogande. Vad anser distriktsstyrelsen och partisekreteraren om det?

Arbetarkommunens styrelse visar tydligt hur ledningen för s i Trelleborg fullständigt tappat bort den politiska kompassen.

Vad är det som gör att sd är det tredje största partiet i Trelleborg? Min uppfattning är, trots det som redovisats ovan, att den största orsaken till s valförlust ä rinvandrarfrågan. Här får nog alla etablerade partierna ta åt sig en del av ansvaret. Det går inte att komma ifrån att frågor som rör invandringen är på mångas läppar. Jag har inte hört någon som reagerar motflyktingmottaganden enligt FN:s flyktingkonvention. Vad jag däremot har förstått anser många trelleborgare att man bör avvakta med annan invandring, så att de som redan kommit hit får ett bra omhändertagande inkluderat ett rejält arbete. Arbetslivet och arbetskamrater är själva grunden till anpassning och assimilering i samhället. Invandringen sker efter regler som beslutas av riksdag och regering, - men sd:s framgångar lokaltär en reaktion på detta. Medborgarna känner sig maktlösa eftersom de anser att inget etablerat parti tillvara tar deras intressen. Jag vill noga påpeka att jag inte är medlem eller har röstat på sd, men det finns vissa saker i dess invandrarpolitik som inte går att avfärda.

Man behöver inte vara rasist för man är realist.

Sven-Gunnar Berglind

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons