Annons
Insändare

Låt visionen bli verklighet!

Insändare • Publicerad 20 december 2005
Låt inte kvalitetshöjningen på Trelleborgs skolor förbli en vision! Låt den bli verklighet! upmmanar insändarskribenten. BILD: Sofia Ekström/PRESSENS BILD
Låt inte kvalitetshöjningen på Trelleborgs skolor förbli en vision! Låt den bli verklighet! upmmanar insändarskribenten. BILD: Sofia Ekström/PRESSENS BILDFoto: 

Aldrig har det väl skrivits så mycket om Trelleborgs skolor som i den pågående debatten om spjutspetsskolan. Jag har nu en samling på cirka 60 längre inlägg som publicerats i Trelleborgs Allehanda, och jag slås av den förödande enstämmigheten i kritiken. Det lilla försvar som har förekommit har huvudsakligen inriktats på att rättfärdiga målen, vilket är fullständigt överflödigt eftersom just målen inte har kritiserats av någon.

Kritiken gäller i stället metoderna. Från lärarhåll beskrivs ett antal missförhållanden.

Annons

Till exempel att organisationsförändringar sätts före innehåll, att fortbildning uteblir eller är undermålig, att en ökad arbetsbelastning medför mindre tid att sköta undervisningen, att det utövas toppstyrning och skendemokrati, att det överförs resurser från ämnena till programmen (samtidigt som man har visioner om högre ämnesbetyg), att studietorgen stjäl tid från angelägnare verksamhet, att det förekommer repressalier och efterforskande av källor.

Inte någon lärare, processledare, programutvecklare eller rektor har i något inlägg ifrågasatt riktigheten i denna kritik. Den som tycker att en felaktig bild av verkligheten ges kunde ju lätt i skydd av anonymiteten ha förmedlat sina åsikter. Tystnaden kan knappast tolkas på annat sätt än att kritiken är berättigad.

Spjutspetsskolan kommer aldrig att kunna förverkligas om inte metoderna för genomförandet radikalt förändras. Låt inte kvalitetshöjningen på Trelleborgs skolor förbli en vision! Låt den bli verklighet!

Sten Hemmingsson

lärare i Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons