Annons
Insändare

Låt skolan bli en tid utan tobak!

Rökning minskar generellt i vårt samhälle. Men när vi kollar på vilken målgrupp som faktiskt börjar röka och vilken staten jobbar mot, är det helt olika. Hela 90 procent av dem som börjar röka är under 18 år, alltså är risken för att börja röka som allra störst i skolåldern.
Publicerad 17 januari 2019
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten vill se ett större vuxenstöd för en tobaksfri skola.
Skribenten vill se ett större vuxenstöd för en tobaksfri skola.Foto: isabell Höjman/TT

De allra flesta skolor har i dag ett förbud mot att man får röka på skolgården, vilket i min mening knappast gör någon skillnad. Vi alla vet att eleverna bara smyger bort från skolan några enstaka meter och röker. Hela idén med tobaksfri skoltid är att skolan ska bli en tobaksfri tid i stället för en tobaksfri plats.

Skolan ska ju vara en trygg och skyddad plats, men som det ser ut i dag så är skolan den plats där unga är i den allra största riskzonen för att börja konsumera tobak.

Annons

De allra flesta arbetsplatser har redan en tobaksfri arbetstid, men det är nästan ingen vuxen som börjar röka. Såklart rökfri arbetstid är jättebra, men för att vi ska minska tobaksbruket måste vi ändra fokus mot den utsatta målgruppen. I princip alla som börjar röka är skolungdomar, det är på tiden att skolorna inför tobaksfri skoltid!

Sen vet jag att jag kommer få höra “lärare har redan så mycket att göra, ska detta vara ännu ett stressmoment för dem?” Mitt svar är, detta är inte något onödigt stressmoment utan någon vidare betydelse. En extremt vanlig konsekvens av tobakskonsumtionen är stress, ångest och depression, ska vi verkligen utsätta eleverna för ännu större risk för psykisk ohälsa och stress än vad skolan redan ger dem?

Sen har vi såklart argumentet ”det är deras eget val”. Såklart är det i slutändan individen som tar det avgörande beslutet, men vi måste rycka in i ett förebyggande syfte så att eleverna inte faller in i ett beroende, vilket vi kan göra om vi satsar mer.

Tobaksfri skoltid handlar inte om att jaga de där rökarna på skolgården, utan att erbjuda förhoppningsvis majoriteten av eleverna, alltså dem som ännu är tobaksfria, en tid på dagen där de slipper bli utsatta för tobak i sin omgivning. Det handlar om att inkludera konsekvenser av tobaksbruket som en del av undervisningen, samt en tobaksfri skoltid även för personalen på skolan.

Jag saknar stödet från er vuxna, ett stöd för en tobaksfri skolgång. Jag saknar den stöttning som vi unga behöver för att inte falla in i ett tobaksberoende. Jag saknar ert engagemang och ert ansvar.

Emilia Hagesäter

Annons
Annons
Annons
Annons