Annons
Insändare

Låt Riksgälden förvalta våra samlade pensionstillgångar

Svar till Rättvisa (den 10 oktober).
Insändare • Publicerad 16 oktober 2013
Pension är uppskjuten lön och dessa belopp har våra arbetsgivare och vi som arbetat till pensionsåldern inbetalat och någon broms behöver inte slå till, skriver Bertil Andersson.
Pension är uppskjuten lön och dessa belopp har våra arbetsgivare och vi som arbetat till pensionsåldern inbetalat och någon broms behöver inte slå till, skriver Bertil Andersson.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Instämmer helt i din insändare beträffande pensionsbromsen och de enorma belopp som stals ur våra samlade pensionstillgångar på 1990-talet och vart har dessa tagit vägen ?

Har tidigare berört pensionsbromsen som är efterkrigstidens största bedrägeri mot dagens och även morgondagens pensionärer, vilken den saklige ekonomijournalisten Joel Dahlberg så träffande angav i sin bok Pensionsbluffen där politikerna blåste hela svenska folket.

Annons

Sverige – som säger sig vara ett rikt land – är det enda land som har lagstadgat om en pensionsbroms, som är ett stort bedrägeri mot pensionärerna och borde betraktas som kriminellt, vilket ju alla annan förskingring är. Som Du mycket riktigt påpekar så är pension uppskjuten lön och dessa belopp har våra arbetsgivare och vi som arbetat till pensionsåldern inbetalat och någon broms behöver inte slå till ty i våra samlade pensionstillgångar finns 875 miljarder förutom de 250 som stals ur systemet på 90-talet och där börs- och valutaspekulanter förskingrade runt 200 miljarder 2008-09 när börsen sjönk som en sten. Låt i stället Riksgälden förvalta våra samlade pensionstillgångar och låna ut till bostadsbyggande, infrastruktur, vägar, järnvägar med mera och som förutom att det säkerställer kontinuiteten i fondernas reala värde också skapar massvis av arbetstillfällen och genererar stora skatteintäkter till stat och kommuner.

Likaså PPM-systemet som ingen begriper – med 800 olika fonder – låt Riksgälden i stället förvalta såväl dessa som de olika AP-fonderna och låt inte spektaklet återupprepas att börs och valutaspekulanter får fortsätta att härja. För de medborgare som sparar är det fritt att välja banksparande och andra alternativ och/eller fonder och det är deras individuella beslut som avgör hur deras kapital skall förvaltas.

Det märkliga är, att denna orimliga pensionsbroms icke berörs i radio och tv och ingen av partiledarna berörde den i sina Almedalstal, vilket måste betraktas som häpnadsväckande eller vill man dölja spektaklet. Förutsätter, att alla våra olika pensionsorganisationer nu sätter press på ansvariga partier och politiker, ty det skall bli mycket, mycket intressant se hur de fem partiernas representanter förklarar för pensionärerna konstycket med pensionsbromsen, ty detta måste bli en het valfråga i 2014 års val och där är det upp partierna att bekänna färg. Vi fortsätter kampen - enighet ger styrka.

Nilla Olsson
Bertil Andersson,Trelleborg – medlem i såväl PRO som SPF
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons