Annons
Insändare

Låt oss slippa ringvägen

Den 11 september beslöt Trelleborgs kommunstyrelse att skicka den fördjupade översiktsplanen vidare i beslutsprocessen. I kommunstyrelsen fanns en majoritet för den hårt kritiserade yttre ringvägen.
Insändare • Publicerad 20 december 2013

Den 12 december konstaterade företrädare för Hamngruppen i en insiktsfull insändare att ringvägsprojektet är omöjligt att genomföra. Miljödomstolen vägrade pröva andra alternativ än en hamnutbyggnad med västlig tillfart. Kommunen accepterade då detta. Trafikverket som ska finansiera projektet, som är kostnadsberäknat till mer än 500 miljoner kronor, hävdar att ringvägen inte behövs och säger nej. Länsstyrelsen, som måste ge tillstånd, påstår att en ringväg skulle skada kulturhistoriska riksintressen i delen Skegrie-Tommarp-Hammarlöv-Vemmerlöv-Mellanköpinge och naturvärden kring den strandskyddade Dalköpingeån. Det är således nej för i princip hela sträckningen.

Hamngruppen menar att man nu måste acceptera att infarten västerifrån kommer att gälla för överskådlig tid. Hamngruppen pekar på att hamninfarten kommer att gå längs Travemündeallén samt söder om Ångkvarnen och Centralstationen. Hamntrafiken kommer inte att gå på Strand-, Hamn- och Järnvägsgatorna och den kommer inte att belasta centrum. Hamngruppen pekar också på att delar av hamnområdet med enkla åtgärder kan öppnas upp redan i dag för fotgängare och cyklister.

För Mellanköpinge, där vi har våra fastigheter, skulle den yttre ringvägen få mycket stora negativa konsekvenser. Några bostäder skulle behöva rivas. Andra skulle få ringvägen i eller strax utanför trädgårdarna. Jordbruksmark skulle fragmenteras och så vidare. Det är orimligt att Mellanköpinge ska behöva leva med detta hot under ytterligare 10, 20 kanske 30 år. Även om den yttre ringvägen verkar ogenomförbar så är den ett hot som kommer att lägga en död hand över vår by. Vi fastighetsägare i Mellanköpinge vill vädja till kommunens ansvariga att före kommunfullmäktiges beslut i maj lyfta bort detta hot och satsa på att miljö- och trafikmässigt förbättra och optimera de befintliga infarterna och färdigställa den inre ringvägen, som redan om något år skulle kunna avlasta centrum från genomfartstrafik.

Nilla Olsson
Anneli Widjestål Enghage, Jonas Enghage, Mats Fridsten, Roland Lilje, Karin Christensson, Per Christensson, Annette Stålberg, Marita Jonsson, Benny Jonsson, Ann-Christine Olsson, Kjell Olsson, Carina Jönsson, Jonas Jönsson, Birgitta Nilsson, Anders Nilsson, Ingrid Nilsson, Karin Davidsson, Kim Davidsson, Eva Waak, Elisabeth Nilsson Ihrfelt, Henrik Nilsson och Robert Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons