Annons
Insändare

Låt kulturen blomstra!

Har just besökt vårt fina museum. Blev betagen och gick omkring länge och läste och betraktade. Fantastisk interiör och spännande innehåll. Genomarbetat. Ett lyft. Det händer mycket kul i vår stad. Kulturen lever.
Insändare • Publicerad 14 oktober 2010

Det satsas på en del återkommande, stora och välbesökta arrangemang och det är jättebra. Men det händer också mycket i det lilla som kanske inte uppmärksammas så mycket. TA är bra på att rota fram och skriva om musik, konst och teater. Även det lite "udda". Mycket bra till och med. Något jag också är djupt imponerad över är vilket lyft det har blivit i Parken. Det är en sådan puls och energi när man kommer in genom dörrarna. Hela tiden nytt och spännande. Levande. Blomstrande. Idérikt. Varierande och brett utbud. Böcker, teater, konst, dans, fest, föreläsningar, musikevenemang med mera. För olika åldrar och inriktningar. Som ett kulturhus i sig. Alla mår bra av konstupplevelser, det gäller bara att själv ta ansvar och hitta den rätta kanalen.

Vet att många som jobbar med kultur i Trelleborg brinner för detta, är uthålliga, passionerade, bejakande och kreativa. Handlingskraftiga. Det tackar vi för. Ser alla grupper som jobbar med kultur, både ideellt och avlönat. Men hur engagerade är politikerna i vår stad? Finns någon enda politiker som känner passion för kultur? Jag är mest nyfiken. Är det bara en punkt och ett uppdrag som ska uppfyllas? Jag får ingen känsla för att det är högt uppsatt på listan. Hur tänker ni i de olika partierna? Hur tänker ni i kulturnämnden och kulturförvaltningen? Är samarbetet bra? Känner ni er lyssnade på? Valet är över, men arbetet fortgår. Får kulturgrupper, museet, Borgen, Parken med flera gensvar från politiker? Är det en ständig kamp om pengar och om förståelse? Ja, okej om det inte alltid finns pengar, men finns viljan där? Drivkraften? Lusten? Påhittighet att hitta lösningar? Tänka i nya banor? Våga bryta gränser över hur kultur bör vara och uttryckas? Önskan från hjärtat om att sprida upplevelser på olika nivåer till olika mottagare?

Skulle vara kul att få lite synpunkter från de som har ett hjärta i kulturfrågor, vare sig det är från "folket", tjänstemän, politiker eller de som ideellt lägger ner mycket tid för att få vår stad att blomstra av kultur.

Nilla Andersson
C Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons