1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låt den palliativa vården visa vägen

Apropå eventuell privatisering av den palliativa vården. Varför ändra ett vinnande koncept? Varför äventyra något som fungerar? Se och lär i stället. Och utveckla. Sprid arbetssättet till andra enheter. Låt den palliativa vården visa vägen.
Skribenten är mycket nöjd med den vård hennes mamma fick i hemmet under sin sista tid i livet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

ASiH (Avancerad sjukvård i hemmet) Trelleborg tog hand om min mamma – och oss barn – när mammas veckor och månader var räknade. För första gången upplevde vi verklig samverkan mellan alla vårdaktörer. Kommunikationen flöt, beslut fattades snabbt och mamma var trygg tack vare det. Och så var vi. De hade stenkoll och låg alltid steget före. Det kändes tryggt och vi kände aldrig oro. Vi kunde i stället fokusera på vår sista tid med mamma, suga ur den sista kärleken. Rå om och säga hej då.

Det kändes som att vi var två sidor av samma mynt – ASiH och vi – ett mynt som hette ”dö tryggt och värdigt”. Tack vare dem kunde mamma avsluta sina 76 år på det sätt hon ville, i sitt hem, omgiven av oss barn. Utan sjukhuslukt, larmsignaler och lysrörsbelysning. Mamma dog lugnt och stilla – med ett leende på läpparna – den 27 juli, med tallarna vajandes utanför. Och mycket tack vare ASiH tror jag att jag höll mig borta från sjukskrivning tiden som följde. Tack vare dem hade jag energi kvar och kände förtröstan. Vi hade hjälpts åt under den absolut svåraste tiden hittills i mitt liv. Och jag är evigt tacksam.

Kicki

Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!