Annons
Insändare

Låt biblioteket erbjuda kurser i datorkunskap

Öppet brev till Trelleborgs bibliotek.
Publicerad 19 mars 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten föreslår att biblioteket ska erbjuda kurser i datorkunskap för äldre.
Skribenten föreslår att biblioteket ska erbjuda kurser i datorkunskap för äldre.Foto: Henrik Montgomery/TT

Besöker biblioteket ibland, det är stort och fint med många lokaler, ibland skyndar någon ur personalen förbi.

Det är tyst och stilla, besökarna är få och när jag återvänder till min bostad är det tyst och stilla även där.

Annons

Startar tv:n, den har en mängd kanaler, de flesta helt ointressanta för mig och alla fungerar med envägskommunikation, men längtar hett efter tvåvägskommunikation, människan tillhör ju flockdjuren.

För den yngre generationen är det en självklarhet att kommunicera med diverse elektronisk apparatur, för många äldre, som inte kom med på tåget, kan det vara besvärligt, nyckeln till problemet är ju undervisning. Till den änden letade jag fram tre böcker i ämnet, datorundervisning för nybörjare, de gav intet.

Jag är helt övertygad om att det finns många äldre, ofrivilliga eremiter, som skulle ta chansen att få grundundervisning i datoranvändning, att få chansen att komma ut på nätet, att få träffa folk med likartade intressen. Lokaler finns, person som normalt sorterar böcker skulle några timmar i veckan få undervisa elementär datorkunskap. Om uppgiften skulle visa sig oöverstiglig skulle biblioteket kunna få hjälp av stadens studieförbund som helt saknar egna kurser i ämnet.

Bertil Berggren

Svar direkt: Hej Bertil! Jag heter Johanna Nordbring och ansvarar för delar av den digitala verksamheten på Trelleborgs bibliotek. Vad kul att du är biblioteksbesökare och att du har samma tankar på digitalundervisning som vi har…

Just nu jobbar vi för fullt med att komma igång igen efter stängningar och restriktioner i Coronans fotspår. Men under våren kommer vi att börja planera för digital delaktighet i större skala här på biblioteket.

Under tiden vill jag tipsa om Seniornet, en förening av äldre som lär äldre om datorer. De har kurser i olika delar av datorernas värld. Och de håller kurserna i den takt som behövs.

Just nu har de inte kommit igång med sin kursverksamhet. Hör av dig till Seniornet Trelleborg & Söderslätts kontaktperson Tom Julin han har telefonnummer 072-174 57 08 så berättar han mer om Seniornets kurser och verksamhet. (soderslatt.seniornet.se)

Johanna Nordbring, digital samordnare på Trelleborgs bibliotek

Annons
Annons
Annons
Annons